Laporoskopik Kolesistektomilerde Sevofluran ve Desfluran Anestezisinin Serebral Oksijenizasyona Etkilerinin Karşılıştırılması
Ümran Karaca, Zeynep Dinç, Tuğba Onur, Melek Güra Çelik
Giriş: Laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında; CO2 insüflasyonu ile oluşan pnömoperitonyum, ters Trendelenburg pozisyonuna bağlı olarak vital organların fizyolojilerinde birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Serebral etkilerde bunlardan biridir.
Amaç: Çalışmanın amacı; laparoskopik kolesistektomi anestezisinde kullanılan inhalasyon ajanlarından sevofluran ve desfluranın serebral oksijenizasyon üzerine etkilerinin karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Hastanemiz etik kurul izni ve hastaların yazılı onamları alındıktan sonra laparoskopik kolesistektomi planlanan ASA I-II, 18-65 yaş arası 40 hasta rastgele Grup S (Sevofluran) ve Grup D (Desfluran) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Her grupta mekanik ventilasyon desteği %50 O2 - %50 hava ile end-tidal CO2 32–38 mmHg olacak şekilde tidal volüm ve frekans ayarlanandı. Bispektral İndeks 40-60 değerleri arasında tutuldu. İndüksiyon öncesi(T0), entübasyon 5.dakika(T1), intraabdominal basınca ulaşıldığı anda (T2),ters Trendelenburg pozisyonu sonrası 5.dk (T3), 10.dk (T4), 20. dk (T5), 30.dk (T6), 40.dk (T7), 50.dk (T8) ve cerrahi bitiminde supin pozisyonda (T9), Hastaların kalp atım hızı ortalama arter basıncı, periferik oksijen saturasyon değerleri, serebral oksijen saturasyon değerleri, end-tidal CO2 ve bispektral indeks değerlerim ile pnömoperitonyum süresince intraabdominal basınç değerleri kaydedildi
Bulgular: Hastaların hemodinamisinde MAP (sırayla; p= 0,042, p=0,034) ve KAH (sırayla; p= 0,001, p=0,037). değerlerinde grup içi anlamlı değişim gözlendi ama gruplar arası anlamlı farklılık saptanmadı. Gruplar arası cerrahi boyunca kaydedilen tüm rSO2 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı değişim gözlendi ( sırayla; p= 0,001, p=0,045). Ancak gruplar arasında anlamlı değişim gözlenmedi (p>0,05). Guruplar arası cerrahi boyunca kaydedilen tüm ETCO2 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı değişim gözlendi ( sırayla; p= 0,001, p=0,030). Gruplar arası SpO2 değerleri ve batın içi CO2 insüflasyonundan sonraki kaydedilen tüm batın basınç değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi.
Sonuç: Laporoskopik kolesistektomi ameliyatlarında pnömoperitonyum ve pozisyon değişiklikleri ile birlikte sevofluran ve desfluran anestezisinin rSO2 değerlerinde anlamlı düşme gösterdiği ancak bu değişimleri klinik olarak normal sınırlarda olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak nonınvaziv serebral oksimetre monitorizasyon olarak anestezi yönetiminde güvenli kullanılabilir.
|