İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-030

Genel Anestezi Altında Gelişen Anafilaksi Olgusu

Özlem Ersoy Karka, Gizem Demir Şenoğlu



GİRİŞ/AMAÇ:

Alerji öyküsü bulunan hastada topikal sefepim uygulanmasıyla gelişen perioperatif anafilaksi olgusu ışığında, ameliyathane ekip iletişiminin hassasiyetle uygulanması üzerinde durmayı amaçladık.

 

OLGU:

66 yaşında , sigara, hipertansiyon, esansiyel tremor, sefepim alerjisi öyküsü olan hastaya, katarakt operasyonu için LMA yerleştirildi. Uyandırma için cerrahi örtüler açıldığında gövdesinde eritem görüldü, kan basıncı 55/30 mmHg, nabız 45 atım/dak olarak ölçüldü. Efedrin ve atropine dirençli hipotansiyon ve bradikardiye eritemin yayılarak eşlik etmesi üzerine anafilaktik şok düşünülerek adrenalin uygulandı. Bronkospazm ve desatürasyon nedeniyle endotrakeal entübasyon, deksametazon, feniramin, dopamin, sıvı yüklemesi, noradrenalin infüzyonu, arteriyel ve santral venöz kateterizasyon uygulandı. 65 dakika sonunda bilinci açılan, hemodinamisi stabillenen hasta YBÜ’ne transfer edildi.

Cerrahi ekipten operasyon bitiminde ön kamaraya topikal sefepim uygulandığı öğrenildi.

7 saat sonra ekstübe edilen hasta, ertesi gün alerji testlerinin yapılması ve adrenalin otoenjektörü reçetelenmesi için Alerji-İmmünoloji Birimi bulunan merkeze yönlendirilerek servise devredildi.

TARTIŞMA/SONUÇ:

Anafilaksi, jeneralize bir sistemik reaksiyondur . En sık cilt bulguları görülür; hipotansiyon, bronkospazm, laringeal ödem, kardiyovasküler kollaps gelişebilir.Tanı, klinik bulgulara dayanır. Semptomların ağırlığına göre I-IV arası sınıflandırılır (Ring – Messmer Skalası).

Tedavi, dolaşım ve solunumun değerlendirilmesi, epinefrin, beta agonistleri, antihistaminikler, volüm replasmanı ve vazopressörleri içerir. Tedaviyi alerji testleri ve sorumlu ajanın tespiti izlemelidir.

Sıklıkla antibiyotikler ve nöromuskuler blokerlerden kaynaklanan perioperatif anafilaksinin önlenmesinde, sorumlu ajandan kaçınılması ve antialerjik premedikasyon verilmesi kritiktir.

Cerrahi örtüler cilt bulgularının farkedilmesini zorlaştırır; solunumsal ve kardiyovasküler bulgular başka klinik durumlarla örtüşmektedir. Dolayısıyla genel anestezi altında anafilaksiyi tanımak zorlaşmaktadır.

Belli bir kontrendikasyonu bulunmayan adrenalin, anafilaksi düşünüldüğünde yapılmalı, ayırıcı tanı sonraya bırakılmalıdır.

Olgumuzun alerji öyküsü nedeniyle nöromuskuler blokerlerden kaçınarak LMA uygulaması tercih ettik. Operasyon bitiminde Ring- Messmer skalasına göre III. derecede anafilaksiyle karşılaştık.

Sorumlu ajan topikal olarak uygulandığından, maruziye