Postoperatif Bulantı Kusmaya Bağlı Kötü Anestezi Deneyimi Klavuzlarla Önlenebilir mi?
Kübra Ok, Ümit Can Ok, Nagihan Yıldız, Ali Rıza Güvercin, Ahmet Beşir
Postoperatif Bulantı Kusmaya Bağlı Kötü Anestezi Deneyimi Klavuzlarla Önlenebilir mi?
Giriş
Postoperatif bulantı kusma (POBK), cerrahi sonrası 24-48 saat içinde gelişen bulantı, öğürme veya kusma olarak tanımlanır. Herhangi bir profilaksi uygulanmadığında, cerrahi geçiren tüm hastaların %20-30’unda, risk faktörü olan hastaların %70-80’inde görülür. Postoperatif dönemde ağrıdan daha kötü bir deneyim olarak tanımlanan POBK, hafiften hayati tehlike oluşturabilecek pek çok komplikasyona yol açabilmektedir. Bu sebeple POBK yönetimi ve önlenmesi amacıyla pek çok klavuz yayınlanmıştır.
Olgu
Beyin cerrahi bölümü tarafından 4 seviye dar kanal operasyonu planlanan, 69 yaşında, 94 kilogram ağırlığında bayan hastanın preoperatif değerlendirilmesinde; bilinen hipotirioidi ve hipertansiyonu mevcuttu. Antihertansif ve levotiron kullanan hastanın özgeçmiş, fizik muayene ve laboratuvar değerlerinde obezite dışında herhangi bir patoloji saptanmadı. Hastanın daha önceki operasyonlar sonrasında şiddetli POBK öyküsü olduğu öğrenildi. ASA II olarak değerlendirilen hastanın, sigara kullanmaması, şiddetli POBK öyküsü olması ve bayan olması nedeniyle simle APFEL risk skoru 3 olarak değerlendirilerek, anestezi yönetimi ve profilaksi planlaması buna göre yapıldı.
Genel anestezi uygulanacak olan hastaya anestezi yönetiminde TIVA planlandı. Antiemetik proflaksisi olarak; operasyondan önceki gece ve operasyon bitimine 45 dakika kala 4mg ondansetron IV ve indüksiyonu takiben deksametazon 4mg IV uygulandı. Operasyon odasına alınan hastaya rutin monitorizasyon (EKG, KB, SpO2) sonrası, indüksiyonda 2mg midazolam, 100mcg fentanil, 200mg propofol takiben yeterli maske ventilasyon sonrası 50mg rokuronyum uygulandı. Yeterli süre sonrası hasta 7.5 no ETT ile entübe edildi. Anestezi idamesinde BIS 40-60 olacak şekilde, 0,15µg/kg/dk remifentanil ve 50-200µg/kg/saatten propofol infüzyonu ile sağlandı. Yaklaşık 165 dk süren cerrahi sonrası hasta sorunsuz şekilde ekstübe edilerek PACU’ya alındı. Modifiye aldrete puanı 10 ve POBK’sı olmayan hasta servise gönderildi. Postoperatif takiplerinde 2,4,12 ve 24. saatlerde POBK olmadı ve hasta 3. gün taburcu edildi.
SONUÇ
Hastalar için postoperatif dönemde ağrıdan sonra en sık görülen komplikasyon olan POBK, uygun antiemetik ilaçlar ile preoperatif dönemde hastaya özgü, anestezi ve cerrahiye bağlı faktörlerin belirlenerek klavuzlar doğrultusunda, hasta memnuniyetinin artacağını ve POBK’ya bağlı kötü anestezi deneyiminin önlenebileceğini düşünmekteyiz.
|