JÜVENİL NAZOFARENGEAL ANJIOFİBROMDA (JNA) ANESTEZİ YÖNETİMİ
Ayşe Türkay Yılmaz, Ezgi Erkılıç, İrem Kocabaş, Handan Güleç, Tülin Gümüş, Orhan Kanbak
JNA, histolojik olarak benign, kapsülsüz, vasküler yapıda nazofarenksten gelişerek çevre dokuları etkileyerek yayılım gösteren bir tümördür. Adölesan erkek hastalarda daha sıklıkla gözlenir. Tekrarlayan burun kanaması, tek taraflı burun tıkanıklığı, burunda akıntı en sık bulgularıdır. Cerrahi rezeksiyon esnasında intraoperatif hayatı tehdit edecek kadar kanayabilir. Bu nedenle anestezi yönetimi özel dikkat gerektirmektedir. Bu 2 vakayı sunmamızın amacı aynı anestezi tekniğini uygulamış olmamıza rağmen uyandırma aşamasındaki farklılığa dikkat çekebilmek ve tıbbın genel kuralı olan “Hastaları kendi içinde özel olarak değerlendirmenin” önemini bir kez daha vurgulamaktır.
OLGU 1: 8 yaş,30 kg, erkek hasta, burun tıkanıklığı dışında bilinen herhangi bir hastalığı yok.
OLGU 2: 16 yaş, 38 kg ağırlığında erkek hasta, burun tıkanıklığı ve horlama şikayeti var.
Her 2 vakada da biyopsi sonucu JAN ile uyumlu geliyor. Kan hazırlığı ile cerrahiden 1 gün önce girişimsel radyoloji tarafından internal maksiller arter embolize edildi. Cerrahi masaya ısıtıcı battaniye yerleştirildi. ASA monitorizasyonunu takiben, anestezi indüksiyonu sonrası intraarteriyel kanülasyon ve femoral venöz santral kateterizasyon, BIS, ısı ve idrar monitorizasyon işlemleri uygulandı. Uygun pozisyon cerrahi ekiple beraber sağlandı. İntraoperatif dönemde vital bulgular her 2 hastada stabil olarak devam etti. 1. vakada 5. saatte 200 ml eritrosit süspansiyonu verilmesine rağmen 2. vakada ihtiyaç olmadı.1 vaka cerrahi sonunda ekstübe edilmeden yoğun bakıma transfer edildi. Postoperatif 8.s de uyandırıldı. 2. Vaka ise daha kısa sürmesi ve kanama olmaması nedeni ile odada ekstübe edildi.
. JNA baş-boyun tümörlerinin yaklaşık %5'ini kapsayan tam olarak patogenezi tam bilinmeyen bir tabloya sahiptir. Cerrahi işlem öncesi başarılı embolizasyon yapılması intraoperatif dönemde kanamayı azaltmayı sağlasada kanama takibi monitorizasyonu ile sıvı dengesi özel önem kazanmaktadır. Ekstubasyon koşullarını hastanın preopratif durumu, kanama miktarı ve operasyon süresi etkiler. Tam olarak hava yolu güvenliği sağlanamayacağı yada intraoperatif dönemde cerrahi ekibinde sıkıntı yaşadığı durumlarda nazofaringeal packing çıkartılmadan yoğun bakıma gönderilmesi ve stabilite sağlandıktan sonra uyandırılması hasta güvenliği açısından önemlidir.
|