İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-023

LAPAROSKOPİK MAJÖR ABDOMİNAL KANSER CERRAHİSİ SONRASI POSTOPERATİF PULMONER KOMPLİKASYONLARI ÖNGÖRMEDE ARISCAT VE ASA RİSK İNDEKSLERİNİN ETKİNLİĞİ

Kubilay Küçük, Menşure Kaya, Dilek Kalaycı



Amaç

Postoperatif pulmoner komplikasyonlar (PPK) postoperatif morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. İnsidansı %1 ile %23 arasında değişmektedir. PPK risk tahmin ölçekleri, geniş popülasyon çalışmalarına dayalı olarak geliştirilmektedir. ARISCAT (The Assess Respiratory Risk in Surgical Patients in Catalonia), hastaları düşük, orta ve yüksek risk gruplarına ayıran yedi değişkenli bir regresyon modelidir. Çalışmamızda laparoskopik majör abdominal kanser cerrahisi planlanan hastalarda postoperatif pulmoner komplikasyonları öngörmede ARISCAT ve ASA risk indekslerinin etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem:

Etik Kurulu onayı sonrası laparoskopik majör abdominal kanser cerrahisi planlanan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların preoperatif ASAve ARISCAT skoru, komorbiditeleri, intraoperatif ventilasyon parametreleri, kullanılan sıvı miktarı, pnömoperitoneum basınçları, operasyon süresi ve postoperatif analjezi yöntemleri kaydedildi.Hastalar postanestezik bakım ünitesinde (PABÜ) ilk 24 saat ve taburculuk süresince; pulmoner komplikasyonlar, yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite açısından takip edildi ve yatış süreleri kaydedildi.

Bulgular:

Postoperatif 11 (%11) hastada pulmoner komplikasyon gelişti. En yaygın PPK, solunum yetmezliği (%9) idi. ASA ve ARISCAT risk grupları PPK gelişimi açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0,609 ve p=0,824).

Pulmoner komplikasyon gelişen ve gelişmeyen hastalar; yaş, komorbidite, sigara kullanımı, premedikasyon, analjezi yöntemi, intraoperatif ventilatör verileri, kanama ve idrar miktarı açısından karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık bulunamadı (p>0,05). İntraoperatif verilen sıvı miktarı PPK gelişen hastalarda anlamlı derecede yüksekti (p= 0,018).PPK gelişen hastalarda operasyon süresi ve hastanede kalış süresi daha uzundu (p=0,006 ve p=0,024).

Cerrahi bölge ile PPK gelişimi arasında anlamlı korelasyon varken  (p= 0,012), ASA ve Ariscat skoru ile PPK gelişimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p= 0,23ve p=0 ,89).

    Sonuç:

Laparoskopik major abdominal onkolojik cerrahi geçiren hastalarda hem ASA skoru hem de ARISCAT risk sınıflandırmasının postoperatif pulmoner komplikasyonları öngörmede yeterli olmadığını ve cerrahi alan, operasyon süresi ve intraoperatif kullanılan sıvı hacminin pulmoner komplikasyonlar için önemli bağımsız risk faktörleri olduğunu bulduk.

Sonuç olarak, laparoskopik   onkolojik   cerrahilerde preoperatif riskin değerlendirilmesi için farklı parametrelerin eklendiği skorlama araçları üzerinde çalışmalara ihtiyaç vardır.