İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-024

Major Abdominal Kanser Cerrahisi Sonrası Postoperatif Pulmoner Komplikasyon Gelişmesinde Ariscat Risk İndeksinin Prediktif Değeri

MUSTAFA KEMAL ŞAHİN, SEHER ALTINEL, GONCA OĞUZ, SÜHEYLA ÜNVER



AMAÇ

Bu çalışmada amacımız majör abdominal kanser cerrahisi planlanan hastalarda ARİSCAT risk skorlama indeksinin Postoperatif Pulmoner Komplikasyon(PPK) gelişimini öngörmedeki etkinliğini araştırmak. Ayrıca PPK’ ların perioperatif anestezi yönetiminde kullanılan radyoterapi/kemoterapi öyküsü, operasyon türü ve süresi, demografik özellikler, pulmoner fonksiyon durumu gibi parametrelerle ilişkisini göstermektir.

GEREÇ YÖNTEM

Hastaların demografik verileri, ARİSCAT risk değerlendirme skorları, kronik hastalıkları, ASA skorları, preoperatif hemoglobulin değerleri, fonksiyonel durumu, son 30 gün içerisinde pulmoner sistem hastalık öyküsü, sigara içimi varsa miktarı ile, kemoterapi ve radyoterapi öyküsü, kullanılan anestezi yöntemi, cerrahi kesi yeri (alt-üstabdominal), laparoskopik veya açık cerrahi olması, acil veya elektif olması, operasyon süresi kaydedilecektir.

Hastalar postanestezik bakım ünitesi ve hastanede yatış süreleri boyunca takip edilerek postoperatif pulmoner komplikasyon varlığı ve 30 gün içinde mortalite durumları kaydedilecektir. PPK’lar aşağıdaki yeni bulgulardan birinin gelişimi ile tanımlanacaktır. Bu tanımlama için Avrupa Perioperatif Klinik Sonuç Tanımları (European Perioperative Clinical Outcome Definitions-EPCO)  kullanılacaktır.

BULGULAR

Majör abdominal kanser cerrahisi geçiren hastaların %12.4’ünde (n=51) PPK tespit edilmiş olup %87.6’sında (n=359) PPK tespit edilmemiştir. Bu verilere göre PPK gelişen ve gelişmeyen hastalar arasında yaş, sigara kullanımı, ASA skoru, operasyon türü, pulmoner fonksiyon ve ARİSCAT puanları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiş olup (p<0.05), cinsiyet, VKİ, son 1 yıl içerisinde KT ve RT öyküsü arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir(p>0.05). PPK gelişmeyen 359 hastanın ARİSCAT risk ölçeği ortalaması 33,62 olup PPK gelişen 51 hastanın ARİSCAT puan ortalaması 49,07 olarak tespit edilmiştir. Hastaların ARİSCAT puanı ile PPK gelişme arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). Kolektomi uygulanan hastalarda cerrahi kesi yeri ile PPK arasında anlamlı bir ilişki (p<0,001) tespit edilmiştir. Aynı hastada birden fazla PPK gelişimi ile ARİSCAT puanı arasında pozitif yönde istatiksel olarak anlamlımlılık (p<0,005) saptanmıştır.

TARTIŞMA VE SONUÇ

Bu çalışmada ARİSCAT risk skorlama sistemin PPK gelişimini öngörmede etkin bir skorlama sistemi olduğu sonucuna varıldı. Hastanın yaşı, preoperatif Spo2 değeri, preoperatif anemi, operasyon süresi ve prosedürü, sigara öyküsü başta olmak üzere birçok perioperatif faktörün PPK ile ilişkisi vardır.