Geriatrik İleus Vakasında Desfluran Ve Karaciğer Fonksiyonları Üzerine Etkisi
Filiz Alkaya Solmaz, Fadimana Koyuncu, Aybüke Özer, Pakize Kırdemir
Anestezik ajanlar perioperatif karaciğer disfonksiyonuna neden olabilirler. Azalmış hepatik oksijen sunumu arteriyel hipoksemi, anemi, hipotansiyon, hipovolemi, azalmış kalp debisi, karaciğer yakınında cerrahi manipülasyon, vazokonstriktör ajanlara ve ilaca bağlı gelişebilir. Karaciğerde en az oranda metabolize olan volatil anestezik ajan ise desflurandır. Burada geriatrik bezoar ileusu olan olguda desfluran uygulaması tartışıldı.
OLGU
Diabetes mellitus, hipertansiyon, koroner arter hastalığı olan 74 yaş erkek hasta 2 gündür süren karın ağrısı, mide bulantısı, 3 gündür gaz gaita çıkışı olmaması nedeniyle acil servise başvurmuş. Acilde GKS:E4V5M6 TA:100/60mmHg KTA:120/dk SO2:90. Preoperatif laboratuar değerleri Tablo1’de yer almaktadır. Hasta operasyona alındı. Monitorizasyon yapıldı. Preoksijenasyon sonrası hızlı seri entübasyon yapıldı. 6 MAC desfluran, %40 oksijen,%60 hava karışımı ile anestezi idamesi sağlandı. Operasyon 120dk sürdü. Operasyonda 2000cc kristaloid verildi, kan transfüzyonu yapılmadı. Kan gazı başlangıçta Ph:7.39 HCO3:19 BE:-5.7 CO2:31.8, üç amp NaHCO3 infüzyonu verildi. Cerrahi tarafından barsak içerisinden bütün halinde yutulmuş sarımsak çıkarıldı, segmental barsak rezeksiyonu ve primer anastomoz yapıldı (Resim1). İnotrop ihtiyacı olmayan hastanın idrar çıkışı 60 cc/h sağlandı. Hasta servise gönderildi.
TARTIŞMA
Perioperatif hepatik disfonksiyon, anestezik ajanın hepatositler üzerindeki toksik etkisinden, karaciğer kan akımı ve oksijen sunumunun azalmasından kaynaklanabilir. İnhalasyon anesteziklerinin metabolize olma oranları ile hepatik zedelenme arasında ilişki vardır. Bu durum karaciğerde metabolize olma oranı en düşük olan desfluran için bir avantajdır (%0.02). Yaşla birlikte organ kapasite ve fonksiyonlarındaki azalma, eş zamanlı hastalıklarla birleştiğinde cerrahi operasyon sonrası hepatik disfonksiyona neden olabilir. Geriatrik yaş grubunda karaciğer ağırlığı ve hepatik kan akımı azalır. Değişen hepatik kan akımı geçici karaciğer fonksiyon bozukluklarına sebep olabilir. Bu vakada da preoparatif, postoperatif ve taburculuk laboratuar değerleri Tablo1‘de yer almaktadır. Bezoar kaynaklı ileus nedeniyle acil operasyona alınan hastanın anestezi idamesi desfluran ile sağlanmış olup karaciğer fonksiyon yüksekliğine neden olmamıştır. İntraoperatif hemodinamik veriler stabil seyretmiş ve vaka bitiminde hastanın desfluran anestezisinden derlenmesi hızlı olmuştur.
SONUÇ
Geriatrik hasta grubunda postoperatif dönemde karaciğer fonksiyon bozukluğu gelişebileceği akılda tutulmalı ve karaciğer fonksiyon testleri yakından takip edilmelidir. Desfluran geriatrik hastalarda hemodinamik stabilizasyon ve anesteziden derlenme açısından güvenilirdir.
|