İntraabdominal Dev Kitlede PiCCO ile Hedefe Yönelik Hemodinamik Yönetim
Taner Abdullah, Özal Adıyeke, Funda Gümüş Özcan
Giriş ve Amaç: İntraabdominal dev sarkomlar, kitle etkisi ve çevre dokuya invazyonlarıyla perioperatif hemodinamik yönetimini güçleştirir. Bu sunumda intraabdominal dev sarkomlu olguda hemodinamik yönetim sunuldu.
Olgu: Batında kitle şikayetiyle başvuran, bilgisayar tomogrofide (BT) 30x25x16 cm sağ üst kadranda intrapertoneal, retroperitoneal porta hepatisi dolduran, vena kavayı kollabe eden kitle saptanan, 50 yaşında erkek olgu operasyon hazırlığı için anesteziyoloji kliniğine refere edildi. Ek sistemik özelliği olmayan olgunun büyük kitle sebebiyle solunumu yüzeyseldi. Yüksek kanama riski nedeniyle kan ve kan ürünleri hazırlandı. Rutin anestezik monitörizasyon sonrası, ketamin ağırlıklı dengeli anestezi indüksiyonu uygulandı, sağ-sol internal juguler venlere santral kateterizasyon, sağ femoral artere 4f PiCCO kateteri (Pulsion Medikal Sistemleri, Almanya)yerleştirilerek monitörize edildi. PiCCO transpulmoner termodilüsyon yöntemiyle kalp debisi, ilgili paremetreler ve arter-ven kan gazlarının giriş değerleri ölçüldü. İntraoperatif nabız dalga analizi ile kalp debisi, atım hacmi (SVV)/nabız basıncı (PPV) varyasyonları, sistemik vasküler direnç (SVR) ve kardiyak kontraktilitenin sürekli monitorizasyonu ile kardiyak indeks>2L/dk/m2, SVR:1700-2400, global ejeksiyon fraksiyonu>%25 hedeflendi, SVV-PPV %20 olarak kaydedilerek, kitle etkisi nedeniyle sıvı yanıtlılığında trend takibiyle hemodinamik yönetim yapıldı. Kontratilite ve SVR hedefleri dobutamin(2-10mcg/kg/dk) ve nöradrenalin (0.01-0.25mcg/kg/dk) infüzyonlarıyla sağlandı. Üçyüz dk’da tamamlanan operasyonda çıkarılan kitle 10kg, kan kaybı 6000ml idi. Toplam 7000ml kristalloid, 1000ml kolloid, 9 ünite eritrosit, 7 ünite taze donmuş plazma, 8 ünite kriyopresipitat, 1 ünite trombosit, 8ampul kalsiyum kullanıldı. Arter kan gazında preoperatif/postoperatif hemoglobin sırasıyla 9-7gr/dl, baz açığı -0.2-0.2mmol/L, laktat2.2, 2.7mmol/L idi. Olgu postoperatif entübe, 0.02 mcg/kg/dk nöradrenalin infüzyonuyla stabil hemodinamik koşullarda yoğunbakıma transfer edildi, 2.saatte ekstübe edildi. Postoperatif stabil seyreden olgu 1.gün servise gönderilerek, 8. gün şifa ile taburcu edildi.
Tartışma: İntraabdominal dev kitle operasyonlarında intraoperatif yüksek miktarda kan kaybı ve kitleye bağlı venöz dönüşün bozulması hemodinamik yönetimi güçleştirir. Bu sebeple bu olgularda intraoperatif yönetimde rutin monitörizasyon yöntemleri yetersiz kalır. Transpulmoner termodilüsyon yöntemleriyle dinamik parametreler takip edilerek hedefe yönelik tedavi yaklaşımlarının uygulanması optimum hemodinamik hedefleri sağlayarak perioperatif komplikasyonları azaltabilir.
|