NÜKS PARAGANGLİOMASI OLAN HASTADA ANESTEZİ YÖNETİMİ
NEVRİYE SALMAN, BEHİÇ GİRGİN, DERYA ATASEVER, YİĞİT MEHMET ÖZGÜN, E.BİROL BOSTANCI
GİRİŞ: Extraadrenal feokromasitomalar paraganglioma olarak isimlendirilir ve vücudun değişik organlarında görülebilmektedir (1). Semptomlar; salgılanan noradrenalin, adrenalin ve/veya dopamin gibi katekolamin düzeylerine göre değişmektedir ve en sık hipertansiyon, baş ağrısı, terleme ile çarpıntı ile seyreder (1). Perioperatif dönemde ve özellikle intraoperatif dönemde oluşabilecek hemodinamik labilite anestezi yönetiminin önemini arttırır. Biz de olgumuzda paraganglioma ameliyatı olan hastamızda anestezi yönetimimizi paylaşmak istedik.
OLGU: 60kg, 175cm, 19 yaşında erkek hastaya nüks paraganglioma eksizyonu planlandı ve preoperatif değerlendirmede 8 ve 3 yıl önce 2 kere paraganglioma eksizyonu yapılan hastanın hipertansiyonu nedeniyle doksazosin kullandığı, tansiyonun stabil seyrettiği görüldü. 2 mg iv midazolam premedikasyonu ardından ASA monitorizasyonu ve intraarteryal kanülasyon yapıldı. Anestezi indüksiyonu (lidokain, propofol, fentanil, rokuronyum) sonrası santral ven, BİS, Pulse contour analiz (PulsioFlex), Pleth Variability İndeks (Masimo), nazofarengeal ısı ve idrar monitorizasyonu da yapıldı. Anestezi idamesi remifentanil ve sevofloran ile sağlandı. İntraoperatif tümörün vena kava inferior, süperior mezenterik arter ve renal arter invazyonu görüldü. Tümör eksizyonu sırasında hipertansiyonu olan hastaya gliseril trinitrat, esmolol infüzyonu ve magnezyum bolus tedavileri başlandı. Fentolamine ihtiyaç duyulmamış, hiper/hipoglisemiyle karşılaşılmamıştır. 6 saat kadar süren operasyonda hemodinami stabilitesi sağlanmaya çalışılmıştır. 3 gündür yoğun bakımda takip edilen hastanın tedavisi devam etmektedir.
SONUÇ : Paraganglioma veya feokromasitoma gibi katekolamin sekresyonunun olduğu hastalarda yeterli perioperatif hazırlığın yanında intraoperatif yakın monitorizasyonu da önem kazanmaktadır. Çünkü bu olgularda amaç hızlı, kısa etkili /remifentanil, esmolol, magnezyum, gliseril trinitrat) ajanlarla hipertansiyon tedavisi sağlanırken, tümör eksizyonu sonrası hipotansiyona eğilim gelişmekte bu döneme hazırlıklı olmak gerekmektedir.
|