İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-079

Nadir Lokalizasyondaki Kist Hidatik Olgusunda Anestezi Yönetimi

MELİKE ABAN YILMAZ, MAHMUT ALP KARAHAN, NURAY ALTAY, ORHAN BİNİCİ



GİRİŞ

Kist hidatik dünyada belirli bölgelerde endemik olarak görülen parazitik bir hastalıktır. En sık Ekinokokkus granulozus ve daha az sıklıkla Ekinokokkus multilokularis olmak uzere iki ana formu hastalık oluşturur. Özellikle karaciğer ve akciğerlerde yerleşen kas iskelet sisteminde yerleşimi oldukça nadirdir. Kistlere yönelik cerrahi tedavi sırasında kistler rüptüre olabilir ve alerjik reaksiyonlar gelişebilir.

 

OLGU

ASA 1 olarak değerlendirilen 31 yaşındaki kadın hasta sağ tibia bölgesinde kas içinde rüptüre kist hidatik tanısı nedeni ile ortopedi kliniği tarafından operasyonu planlandı. Hastanın ameliyat öncesi yapılan anestezi muayenesinde herhangi bir özellik saptanmayıp alerji ve ilaç kullanım öyküsü mevcut değildi.  Operasyon odasına alınan hastaya antekubital bölgeden 18G damar yolu açılıp %9 sodyum klorür infüzyonu başlandı ve EKG, ısı ve periferik oksijen satürasyonu monitörize edildi. Olası bir anafilaktoid reaksiyonu önlemek için 1mg/kg metil prednizolon, 50 mg ranitidin, 45 mg feniramin uygulandı. Adrenalin hazırlandı. Hastanın spinal anesteziyi reddetmesi üzerine genel anestezi uygulandı. 2 mg/kg propofol, 1mcg/kg fentanil ve  0,6mg/kg roküronyum İV uygulandı ve 7.5 numaralı endotrakeal tüp ile entübe edildi. Anestezi idamesi %50 oksijen/hava ve %3 sevoflurane ile sağlandı. Ameliyatın başlamasından 30 dakika sonra kastaki kist çıkarıldı ve %3’lük hipertonik NaCl ile yıkandı. Hastanın hemodinamisinde herhangi bir değişiklik olmadı. Hastada bronkospazm, hipotansiyon, bradikardi veya taşikardi gözlenmedi. İdame boyunca vital bulguları stabil seyreden hastaya postoperatif analjezi için 1mg/kg tramadol yapıldı ve sorunsuz şekilde uyandırılıp derlenme ünitesine gönderildi.

 

TARTIŞMA/SONUÇ

 

Perioperatif anafilaksi, operasyon sırasında basit deri döküntülerinden anaflaktik şoka kadar geniş spekturumludur. Anestezi esnasında ortaya çıkan anaflaktik reaksiyonlar yapılan retrospektif çalışmalarda 1/5000-1/25000 arasında bulunmuştur. Mortalite oranı %3-%5 arasındadır.Kist hidatik her ne kadar sıklıkla karaciğer ve akciğerde tutulum gösterse de, hastalığın ülkemiz gibi endemik bölgelerde kas dokuyu da tutacağı unutulmamalıdır. Özellikle yaygın invazyon gösteren olgularda eksizyon esnasında rüptür beklenen bir komplikasyondur. Hidatik kist rüptürüne bağlı oluşan bulguların tedavisinde antihistaminikler, kortikosteroidler ve gerekirse adrenalin gibi ajanlar kullanılabilir. Genel anestezi esnasında oluşabilecek hipersensitivite reaksiyonları anestezi öncesi muayene, uygun premedikasyon ve anamnez ile gereken tedbirler alınarak morbidite ve mortalite azaltılabilir.