İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-033

Genel anestezi sonrası gelişen konversiyon bozukluğu

Uğur Avcı, Mehtap Gürler Balta, Tuğba Karaman



Genel anestezi sonrası gelişen konversiyon    bozukluğu

 

 

      GİRİŞ

      Konversiyon bozukluğu, Amerikan Psikiyatri Birliği'nin Ruhsal Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabında ( DSM-V ) (1) tanımlanan bir somatoform bozukluk çeşididir. Konversiyon bozukluğu çeşitli ruhsal sıkıntıların (üzüntü, korku, utanç, öfke) bedensel sorunlara (konuşamama, bayılma, felç, güçsüzlük, duyu kaybı vb) dönüşmesi anlamına gelmektedir. Bu hastalarda yapılan bütün tetkik ve incelemelere rağmen herhangi bir organik neden bulunamaz.Genel anestezi sonrası konversiyon bozukluğu nadir görülmektedir.

      OLGU

      Amerikan Anestezistler Derneği fiziksel durumu 2 olan 34 yaşında kadın hasta laparoskopik bilateral tüp ligasyonu için başvurdu. Hastanın preoperatif değerlendirilmesinde anksiyete bozukluğu ve sorunsuz geçirilmiş apendektomi öyküsü dışında bir özellik yoktu. Genel anestezi altında cerrahi işlem komplikasyonsuz olarak tamamlandı.Yaklaşık 40 dk süren cerrahi işlem sonrasında spontan solunumu yeterli olan hasta ekstübe edilerek postoperatif derlenme ünitesine alındı. Derlenme ünitesinde hemodinamisi stabil ancak şuur kapalı,ağrılı uyarana yanıt alınamaması üzerine nörolojik değerlendirme yapıldı. Çekilen diffüzyon mr tetkikinde herhangi bir patoloji saptanmadı. Akut serebrovasküler patoloji düşünülmedi ve psikiyatri önerileri alınması önerildi. Hasta yakın izlem için yoğun bakım şartlarında takibine karar verildi. Psikiyatri değerlendirmesinde hastaya konversiyon bozukluğu tanısı konuldu. Hasta postoperatif 48. saatte klinik iyileşme gösterdi. Oryantasyon-kooperasyon sağlanması üzerine sorunsuz bir şekilde servise transfer edildi. Servis takiplerinde tam iyileşme sağlanan hastada psikiyatri poliklinik önerisi ile taburcu edildi.

       TARTIŞMA

      Genel anestezi sonrası konversiyon bozukluğu rapor edilmiştir(2-5). Konversiyon bozukluğunun teşhisi kas iskelet ve duyu sistemini etkileyen,organik sebeplerle açıklanamayan fiziksel veya ruhsal kusurları içermektedir(1). Amnezi,afoni,ağrı,duyusal eksiklikler,körlük,nöbet ve yeni başlayan felçler gibi semptomlarla ortaya çıkabilir(2-9). Bu hastada göz kırpma refleksi dışında ağrılı ve sözlü uyarana yanıt yoktu. Yapılan tetkiklerde organik patoloji saptanmaması ve özgeçmişinde anksiyete bozukluğu tanısı olması üzerine konversiyon bozukluğunu düşündürdü. Bu hastayla yaşadığımız deneyim, perioperatif dönemde özellikle acil müdahale gerektiren diğer tüm olası nedenler ortadan kaldırıldıktan sonra açıklanamayan fiziksel semptomları olan vakalarda konversiyon bozukluğunun dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.