HASTANE KAYNAKLI COVID-19 TANISI ALAN ANESTEZİSTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
TÜMAY ULUDAĞ YANARAL, YAVUZ DEMİRARAN
Giriş: Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19), ilk olarak Çin’de tespit edilip aylar içinde pandemi haline gelen, damlacık veya temas yoluyla bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık asemptomatik olabileceği gibi risk faktörü olanlarda %28 mortalite ile de seyredebilir. Pandemi döneminde anestezistler, gerek yoğun bakım ünitesi’nde (YBÜ) gerekse de ameliyathanede COVID-19 hastalarıyla doğrudan temas halindedir ve hastaların solunum yolu ile yakın çalışmalarından dolayı COVID-19 riski yüksek gruptadırlar. Bu çalışmada COVID-19 pandemi döneminde hastanemizde çalışan ve bu süreçte hastane kaynaklı COVID-19 tanısı alan anestezistleri değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Ülkemizde ilk vaka bildirildikten sonra yaklaşık 3 ay süresince hastanemiz YBÜ’lerinde ve acil ameliyathanede COVID-19 hastalarına hizmet verildi. Bu prosedürler, yayınlanan tedavi kılavuzlara uygun şekilde yapıldı. COVID-19 şüpheli veya tanılı; 95 hastanın acil ameliyatları negatif basınçlı ameliyathane odasında yapıldı, 64 hasta YBÜ’de izole odalarda tedavi edildi. Hastane kaynaklı COVID-19 saptanan anestezistlerin demografik ve klinik özellikleri kayıt edildi. Enfekte olan tüm anestezistler sosyal izolasyon kurallarına uymuştu ve hastane dışı şüpheli temas öyküsü yoktu.
Bulgular: Bu periyotta hastanemizde 32 anestezist çalışmış ve bunlardan 4’ü COVID-19 tanısı almıştır (insidans %12,5). Bu anestezistlerin yaş ortalaması 34,75 yıl idi. Demografik ve klinik veriler Tablo 1’de verilmiştir. Tüm anestezistlerin semptomları hafif-orta seyretti ve hiçbirinde hastaneye yatış gerekmedi. Dört anestezist de hidroksiklorokin kullandı ve 14 gün ev izolasyonu uyguladı. Ortalama tedavi süresi 7,25 gün idi. Komplikasyonsuz geçen tedavileri bitince peş peşe 2 negatif polimeraz zincir reaksiyonu testi elde edildi ve sonrasında aktif görevlerine döndüler.
Sonuç: Hastaya yapılan işlemler esnasında KKE kullanımına dikkat edilmediği takdirde bu oranların daha yüksek olacağı açıktır. %10 seviyelerindeki hastane kaynaklı COVID-19 oranının yüksek olduğunu ve bu oranı düşürmek için hastaların semptom sorgulamalarının ayrıntılı yapılması, şüpheli hastaların elektif ameliyatlarının ertelenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. COVID-19 salgını, sağlık sektöründe benzeri görülmemiş bir kriz oluşturmuştur. Ön sıralarda olan anestezistler; sağlık hizmetinin devamlılığını sağlamak, çapraz enfeksiyona yakalanmamak ve hastane içi enfeksiyonları önlemek için KKE kullanım kurallarına ve aralıklarla güncellenen kılavuz önerilerine uymalıdır.
|