İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-073

SPİNAL CERRAHİ SONRASI GELİŞEN BRAKİYAL PLEKSUS HASARI

Mesure Gül Nihan Özden



GİRİŞ/AMAÇ: Pron pozisyonda yapılan spinal cerrahi sırasında genel anestezinin koruyucu kas tonusunun kaybolmasıyla brakiyal pleksus hasarlanma riski artar. Servikal vertebra ve aksiller fossada pleksus fikse olduğundan traksiyon sonucu gelişen hasarlara açıktır. Ayrıca klavikula, 1. kosta ve humerus başı düzeyinde pozisyon sonrası dıştan basıya bağlı vasa nervozumda iskemi gelişebilir. Hipovolemi, hipotansiyon, hipotermi, diabetes mellitus ve alkolizm hasar gelişme riskini artırır. Pron pozisyonda kolun 90°abdüksiyonu ile ekstansiyon ve ekternal rotasyon, aynı taraf boynun rotasyonu ve lateral fleksiyonu sinir hasarı gelişmesindeki hazırlayıcı etkenler olabilir. Gelişen hasar vakaların çoğunda uygun rehabilitasyon ile haftalar ve günler içinde iyileşir.

OLGU: Olgumuz lober disk herniasyonu nedeniyle ameliyata alınan 40 yaşında, 88 kg, ASA I erkek hasta. Anestezi öncesi yapılan değerlendirmelerinde patoloji saptanmayan hasta 12 gün arayla iki kere lomber disk herniyasyonu nedeni ile ameliyata alındı. Her iki ameliyatı sırasında anestezi indiüksiyonunda midazolam 1mg i.v., fentanyl 1µg/kg, lidokain 1mg/kg, propofol 2mg/kg ile yapıldıktan sonra 7,5 numara spiralli tüp ile entübe edilerek yan ve yüz destekleriyle boyun nötr pron pozisyon verildi. Anestezi idamesi sevoflurane ve perop analjezi remifentanil 0,2-1 µg/kg/dk ile sağlandı. Postoperatif analjezi için tramadol 1mg/kg i.v. uygulandı. Ameliyat bitiminde hastaya supin pozisyon verildi ve yeterli solunumda atropin 0,1 mg/kg, neostigmin 0,3 mg/kg uygulanara ekstübe edildi. İlk ameliyatında ameliyat süresi 100 dk, ikincinde 160 dk olarak hesaplandı. İkinci ameliyattan sonra sol omuz abdüksiyonu 90° altında ve kas gücü 2/5 iken sol dirsek fleksiyon kas gücü 3/5 olarak değerlendirildi. Fizik tedavi ve prednol tedavisi ile 5. gün dirsek fleksiyonu kas gücü 4/5 ve 10. gün omuz abdüksiyonu 110° üstünde, kas gücü 4/5 olarak değerlendirildi.

TARTIŞMA/SONUÇ: Hastamızda ikinci ameliyatından sonra gelişen brakiyal pleksus hasarının kola verilen uygun olmayan pozisyondan veya göğüs jelinin kalvikula üstüne kayıp kalvikula altında sinir basısına bağlı olduğunu düşünüyoruz. Uygun fizik tedavi ve steroid tedavi ile 10. günde kas gücü tama yakın olarak düzelmiştir.