Rekruitment Manevrasının Arteriyel Oksijenasyon ve Postoperatif Pulmoner Komplikasyonlar Üzerine Etkileri
Özlem Sağır, Cemre Dizdaroğlu, Hafize Fisun Demir, Nazan Kocaoğlu, Fatih Ugün, Bülent Atik
GİRİŞ
Genel anestezi fonksiyonel rezidüel kapasiteyi azaltarak ve atelektaziye yolaçarak solunum fonksiyonlarını bozar. Düşük tidal volüm, pozitif ekspiryum sonu basıncı (PEEP) ve rekruitment manevrası (RM) ile solunum fonksiyonlarının korunması hedeflenir.(1) Çalışmamızda PEEP’le uygulanan RM’nın oksijenasyon ve postoperatif pulmoner komplikasyonlar (PPK) üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık.
GEREÇ ve YÖNTEM
Etik kurul ve hastalardan yazılı bilgilendirilmiş onam alındı. Prospektif, randomize kontrollü yapılan çalışmaya, laparoskopik histerektomi planlanan ASAI-II, 18-65 yaş, 80 hasta alındı. Standart indüksiyon sonrası Grup RM+PEEP’de (n=40) entübasyondan sonra pnömoperitonyumdan önce 1 kez RM yapılarak cerrahi süresince 5 cmH20 PEEP ile devam edildi. Grup PEEP’de (n=40) ise RM uygulanmadan sadece 5 cmH20 PEEP ayarlandı. Hemodinamik (OAB, KH, SPO2), pulmoner gaz değişim parametreleri (PaO2, PCO2, PAO2, PaO2/FiO2, PaO2/PAO2 PA-aO2), kompliyans ve havayolu direnci, anestezi indüksiyonundan önce (T0), entübasyondan 1dk sonra (T1), pnömoperiton öncesi litotomi pozisyonu 5.dk (T2), pnömoperitonum 5.dk (T3), Trendelenburg pozisyonu 3.-10.-20.dk (T4-T5-T6), pnömoperitonun indirilmesinden 10dk sonra (T7) ve ekstübasyondan önce (T8) kaydedildi. T1 ve T7’de arteriyel kan gazı çalışıldı. Taburculuk süreleri ve postoperatif 1. ve 5. günlerde PPK değerlendirildi. İstatistiksel analizde SPSS-22 kullanıldı. Verilerin dağılımında Kolmogorov Smirnov, kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki-kare ve Fischer exact, numerik verilerin karşılaştırılmasında Mann–Whitney U-test veya Student’s t-test kullanıldı.
BULGULAR
Demografik veriler, cerrahi ve anestezi süreleri, anestezik ajan tüketimleri gruplar arasında benzerdi. Grup RM+PEEP’de OAB, T2’de T1 den anlamlı olarak düşük bulundu. Kompliyans, RM+PEEP grubunda T2-T3-T4-T6-T8 ölçümlerinde anlamlı yüksekti. Havayolu direnci T2 ve T3 ölçümlerinde Grup RM+PEEP’de anlamlı düşüktü. T1 ve T7 zamanlarında PaO2, PaCO2, PAO2, PaO2/FiO2, PA-aO2, PaO2/PAO2 oranı her iki grupta benzerdi.(Tablo 1) PPK, gruplar arasında benzerdi.
TARTIŞMA VE SONUÇ
Farklı cerrahilerde, çeşitli şekillerde ve sıklıkta uygulanan RM’nın perioperatif pulmoner komplikasyonlar üzerine etkinliğiyle ilgili tartışmalar sürmektedir.(2) Laparoskopik histerektomilerde operasyonun başlangıcında bir kez uygulanan RM intraoperatif dönemde pulmoner kompliyansı arttırmasına karşın gaz değişimi, oksijenasyon ve PPK gelişme sıklığı yönünden olumlu etki göstermemiştir.
|