Genel Anestezi İdamesinde Kullanılan Desfluranın Global DNA Metilasyonu Üzerine Etkisi
Çiğdem Sezgin, Başak Altıparmak, Gülseda Dede, Tuba Edgünlü, Kürşad Tosun, Bakiye Uğur
Giriş: Günümüzde minimal postoperatif yan etki, hızlı ve tam derlenme sağlamaları gibi özelliklerinden dolayı inhalasyon anestezikleri genel anestezi uygulamasında sıklıkla tercih edilmektedir.Desfluran, halojenli inhaler anestezikler içerisinde vücutta en az metabolize edilendir ancak bu ajanın DNA üzerine etkileri yeterince bilinmemektedir.Çalışmamızda genel anestezi altında lomber stenoz operasyonuna alınan ve en az iki saat süre ile ameliyatta kalan hastalarda desfluranın, DNA üzerinde oluşturduğu moleküler etkinin global DNA metilasyon düzeyi ölçülerek gösterilmesini amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Üniversite etik kurul onayı (07.03.2018 tarih ve 02/VII sayılı)ve hasta onamları alındıktan sonra çalışmaya lomber spinal stenoz ameliyatı yapılacak ve operasyon süresi en az 120 dk olan, 18-65 yaş arası, ASA I-II, 40 hasta dahil edildi.İndüksiyon öncesinde tüm hastalardan etilen diamin tetraasetik asit (EDTA) içeren tüpe 2 ml venöz kan alındı ve -20°C’de derin dondurucuda muhafaza edildi. İntravenöz (iv) yoldan 15 ml/kg/saat serum fizyolojik infüzyonu başlanan hastalarda anestezi indüksiyonu iv propofol, lidokain, fentanil ve roküronyum bromür ile, anestezi idamesi %40 O₂-%60 hava karışımı içerisinde %6 desfluran ile sağlandı. İntraoperatif analjezi amacıyla hastalara iv remifentanil infüzyonu yapıldı. İndüksiyondan 120 dk sonra hastalardan ikinci defa 2 ml venöz kan alınıp EDTA’lı tüpe konuldu ve -20°C derece buzdolabı içerisinde muhafaza edildi. Elde edilen kan örneklerinden DNA izolasyon kiti yardımı ile DNA eldesi sağlanarak, ELISA yöntemi ile global DNA metilasyonu analizi yapıldı. Hastaların preoperatif ve postoperatif global DNA metilasyon değerlerini karşılaştırmak için Matched-Pairs t-test kullanıldı.
Bulgular: Çalışmada toplam 38 hastanın verileri kullanıldı. Hastaların ortalama yaşı 51 yıl, ortalama vücut kitle indeksleri 30.74 kg/m2 bulundu (Tablo1). Postoperatif ve preoperatif ölçülen metilasyon değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.002) (Tablo2). Postoperatif global DNA metilasyon düzeyiartışının yaşla ve cinsiyetle korelasyon göstermediği saptandı. İntraoperatif kullanılan remifentanil ve rokuronyum bromür dozu ile global DNA metilasyonu arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Sonuç: Çalışmamızda 2 saat süreyle desfluran inhalasyonu sonrası hastalarda global DNA metilasyonu düzeyinde anlamlı artış olduğu saptandı.
|