Hipertermik İntraperitoneal Kemoterapi ile Sitoredüktif Cerrahi Geçiren Hastaların İntraoperatif ve Postoperatif Dönem Analizi: Vaka Serisi
Nuray Camgöz Eryılmaz, Miray Gözde Özdemir, Aydın Yavuz, Metin Alkan
GİRİŞ: Sitoredüktif cerrahi ile birlikte uygulanan hipertermik intraperitoneal kemoterapi (HİPEK) kolorektal, gastrik, ovaryel maligniteler ve peritoneal mezotelyomada kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Bu hastalarda perioperatif dönem boyunca normovoleminin sürdürülmesi, sitoredüktif faz sırasında hipoterminin, HİPEK sırasında hiperterminin kompanse edilmesi ve intraabdominal basıncın artmasına bağlı olarak ortaya çıkan hemodinamik değişikliklerin regüle edilmesi önemlidir. Kullanılan kemoterapotik ajana bağlı olarak koagülasyon sisteminde, karaciğer, kalp ve renal fonksiyonlarda da değişiklik meydana gelebilmektedir. Bizler de kliniğimizde alınan 8 olgunun İntraoperatif ve Postoperatif dönem sonuçlarını paylaşmayı amaçladık.
GEREÇ VE YÖNTEM: 2017-2020 yılları arasında hastanemizde HİPEK uygulanan 8 vakanın verileri retrospektif olarak dosya analizi ile tarandı. Hastaların demografik verileri, preoperatif Hb, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, İntraoperatif HİPEK uygulamasının başlangıcında, 10,20,30,40,50,60.dakikalarında ve bitiminde abdominal HİPEK ısısı, transkutan vücut ısısı,end-tidal CO2 (ETCO2), tepe havayolu basınçları (PIP), sistolik ve diyastolik kan basınçları, kalp atım hızları, SpO2 değerleri, postoperatif Hb, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, arteriyel pO2, pCO2, pH, laktat değerleri incelendi.
BULGULAR: Vaka dağılımı 2 over, 2 kolon, 1 mide ca, 2 peritoneal mezotelyoma, 1 Uterus leomyosarkom şeklindeydi. 5 hastaya sisplatin, 2 hastaya okzaliplatin, 1 hastaya doxorubicin uygulanmıştı. Tüm hastalara intraoperatif invaziv arteriyel monitörizasyon uygulanmıştı. HIPEK başlangıç, 10, 20, 30, 40, 50, 60. dakikalarında ET CO2, transkutan ısı ve tepe havayolu basınçlarında anlamlı artışlar saptanmadı. Preoperatif glukoz mg/dL (114,1±35), AST (34,2±37), ALT (32,6±25) ve laktat (0,7±0,4) düzeyleri ile postoperatif düzeyleri arasında sırasıyla 179±61; 140,7±172,9; 106,3±141,9; 2,3±1,0 anlamlı farklılık mevcuttu. preoperatif ve postoperatif BUN, kreatinin düzeyleri arsında farklılık yoktu. Uterus leomyosarkom ve 2 kolon ca vakası postoperatif 2 yıl içinde exe olmuştu.
SONUÇ: HİPEK uygulamasında perioperatif dönem boyunca normovoleminin sürdürülmesi, termoregülasyonun sağlanması ve ortaya çıkan hemodinamik değişikliklerin regüle edilmesi organ fonksiyonları için önemlidir. Kullanılan kematerapödik ajanın cinsine bağlı olarak koagülasyon sisteminde, karaciğer, kalp ve renal fonksiyonlarda da değişiklik olabileceği unutulmamalıdır.
|