Wolff-Parkinson-White Sendromlu (WPW) Bebek Hastanın Manyetik Rezonans Çekimi Sırasında Monitorize Hasta Bakımı ve Sedasyonu
Dr. Öğr. Üyesi Yeliz KILIÇ, Dr. Öğr. Üyesi Sema Şanal BAŞ, Prof. Dr. AYTEN BİLİR
GİRİŞ: Wolff-Parkinson-White Sendromu (WPW) olan çocuklar ani ölüm riski altındadır. WPW nadir görülen bir ventriküler preeksitasyon tipidir. Atrium kaynaklı anormal iletiler atrioventriküler noda uğramadan ventrikülde uyarılara neden olurlar. Bu sendrom delta dalgaları, uzamış QRS süresi, kısa PR aralığı ile karakterizedir.
AMAÇ: Çoğunlukla ek hastalığı olan, yüksek riskli çocuklara MR çekimi için anestezi verilmektedir. Biz bu sunumda WPW sendromu yanısıra ek hastalıkları olan bir bebeğe, periventriküler lökomalazi takibi için çekilen intarkranial MR sırasında uygulanan sedasyon ve monitorize hasta bakımını sunmayı amaçladık.
OLGU: Prematür doğup, entübe olarak yenidoğan yoğun bakımda 1 ay takip edilen 5 aylık bebeğe kontrol beyin MR çekimi için sedasyon verilmesi planlandı. Anestezi öncesi değerlendirmede, WPW, ASD, hipotiroidi, ambigius genitale ve KAH tanılı 3100 gr ağırlığında, ASA3 fiziksel durumu olan erkek bebeğin diğer sistem muayeneleri ve rutin labaratuvar değerleri normal saptandı. Hasta WPW ve KAH tanısı nedeniyle propranolol 1 mg/kg/gün, hidrokortizon 3x0.8 mg kullanmaktaydı. Aileye olası riskler anlatıldı ve onam alındı. Kraniyal MR görüntüleme amacıyla hastaya endtidal karbondioksit, EKG dahil standart monitorizasyon uygulandı. MR uyumlu anestezi cihazı hazır tutuldu. Çekim sırasında paroksismal supraventriküler taşikardi, atrial fibrilasyon gibi taşiaritmilere oluşmasına karşın önlem için defibrilatör hazır bulunduruldu. Adenozin gerektiğinde 0.1 mg/kg, tekrarı gerekirse dozu 2 kat arttırıp uygulayacak şekilde enjektörde hazır bekletildi. Başlangıçta SpO2:%99, KH:110/dk ETCO2: 34 olan hastaya 4L/dk akımla oksijen desteği ile propofol 10 mg (3 mg/kg) intravenöz yapıldı. MR çekim süresince spontan solunumu korunarak hasta takip edildi.20 dakika kadar süren işlem sırasında problem yaşanmadı. İşlem sonrasında 15. dakikada modifiye alderete skoru 9 olan hasta 30. dk da evine gönderildi.
TARTIŞMA/SONUÇ: Son yıllarda Ameliyathane Dışı Anestezi uygulamalarında monitorizasyonun önemi belirginleşmiştir. Özellikle WPW gibi patolojilerde SVT ve AF gibi taşiaritmiler sonucu beklenmeyen ani ölümler yaşanabileceğinden en basiti MR uyumlu EKG paletleri ile kardiyak monitorizasyonu ve gerekli önlemlerin alınması önemlidir. WPW hastalarda perioperatif sempatik stimülasyondan kaçınmak ve taşiaritmileri önlemek asıl hedeftir.
|