İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-084

Sternotomi ile transaortik aort kapak implantasyonunda anestezi yönetimi

Beyza Meltem YURTSEVER, Nükhet AKOVALI, Deniz SİVRİOĞLU, Elvin KESİMCİ, Atilla SEZGİN, Emir KARAÇAĞLAR, Haldun MÜDERRİSOĞLU



GİRİŞ- AMAÇ: Transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) son yıllarda cerrahi aort kapak replasmanına alternatif olarak ortaya çıkmış ve ciddi aort stenozu olan inoperable/yüksek cerrahi riskli hastaların tedavisinde temel dayanak olmuştur (1). Direkt myokardiyal hasara neden olmayan bir teknik olduğundan hastalar tarafından daha iyi tolere edilmekte ve olası bir komplikasyonda müdahale süresi daha kısa ve emniyetli olmaktadır (2). Biz bu olgu sunumumuzda pek sık görülmeyen sternotomi ile TAVİ işlemindeki anestezi deneyimimizi aktarmayı amaçladık.

OLGU: 82 yaşında, öncesinde 3 damar koroner by-pass cerrahisi geçirmiş, sağ karotis arterde % 50 tıkanıklık, hipertiroidi, DM ve ciddi aort darlıklı ASA 4 hastaya akut koroner sendrom geçirmesi üzerine tekrar koroner by-pass ve aort kapak replasmanı planlandı. Cerrahi sırasında aort damarının ileri kalsifik olması üzerine sadece by-pass cerrahisi yapılan hasta için ileri bir tarihte TAVİ işlemi planlandı. Postoperatif yoğun bakımda 2. saat kardiak arrest geçiren hastaya kardiyopulmoner resüsitasyon sonrası intraaortik balon pompası (IABP) takıldı. By-pass cerrahisinden 18 gün sonra hasta TAVİ için stabil hale geldi. Koroner anjiyografi ünitesinde rutin monitorizasyonu takiben genel anestezi verilen hastaya median resternotominin ardından epikardiyal pacemaker leadleri yerleştirildi. Direk aortik kanülasyon yapılarak yüksek hızlı pacing eşliğinde aort kapağa balon dilatasyon yapıldı ve Medtronic CoreValve biyoprotez kapak açılarak yerleştirildi. İşlem 150 dk sürdü. TEE ve floroskopi eşliğinde kontroller sağlandı. İşlem süresince tüm vazoaktif ilaçlar perfüzörde hazır bulunduruldu, gereğinde uygulanarak dozlar kaydedildi. Kanama kontrolü sonrası sternotomi kapatıldı. Hasta entübe ve İABP desteğinde yoğun bakıma çıkarıldı. İşlem sonrası 14. saatte ekstübe edilen hasta 7. günde taburcu edildi.

TARTIŞMA-SONUÇ: TAVİ’de transaortik yol, transfemoral yaklaşım uygulanamayacak olan hastalarda iyi bir alternatiftir. Bu hastalarda işlem­lerin karmaşıklığı konvansiyonel aort kapak cerrahisi için uygulananlar ile aslında aynıdır. Yaklaşım hangi şekilde olursa olsun kardiyak aneste­zistlerin preoperatif değerlendirme, monitorizasyon, hemodinamik instabilite, erken tanı ve hayatı tehdit eden kardiyovasküler komplikasyonlara zamanında müdahale etmesinin bu hastalarda başarılı sonuçların alınmasına katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz.