İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-047

İntrakraniyal Anevrizmanın Endovasküler Tedavisinde Sevofluran Anestezisinin Hemodinamik ve Serebral Arter Çaplarına Etkisi

Şule Arıcan, Süleyman Baktık, Gülçin Hacıbeyoğlu, Resul Yılmaz, Osman Koç, Aybars Tavlan, Sema Tuncer Uzun



Amaç: Serebral otoregülasyon, arteriyel kan basıncındaki büyük değişikliklere rağmen kararlı durum serebral kan akımının sabit kalmasıdır. İnhalasyon anestezikleri serebral vazodilatörlerdir. <1 MAC değerlerinde, net etki serebral kan akımında ılımlı bir azalma ve karbondioksite yanıt verebilirliğin korunmasıdır. Bu çalışmanın amacı genel anestezi altında akış saptırıcı cihaz yerleşimi uygulanan hastalarda kararlı durum sevoflurane anestezisinin hemodinamik ve serebral arter çap ölçümleri üzerindeki etkisini araştırmaktır.

Gereç ve yöntem: Genel anestezi altında akış saptırıcı cihaz yerleşimi yapılan 18-70 yaş arası 46 hasta dahil edildi. Hastalara rutin monitorizasyon yapıldı. Ortalama arter basınç (OAB) değerleri kaydedildi. Anterior yerleşimli anevrizması olan hastaların dijital subtraction anjiyografisi (DSA) görüntülerinden internal carotid arter, orta serebral arter ve anterior serebral arter çap ölçümleri yapıldı. Posterior yerleşimli anevrizması olan hastaların DSA görüntülerinden Baziller arter, sağ posterior serebral arter ve sol posterior serebral arter çap ölçümleri yapıldı. Bu ölçümler preoperatif ölçümler olarak kayıt edildi. Aynı hastaların kararlı durum sevoflurane anestezisi altında gerçekleştirilen akış saptırıcı cihaz yerleştirme işlemi öncesinde yapılan DSA görüntülerinden aynı ölçümler gerçekleştirildi. Bu ölçümler peroperatif ölçümler olarak kayıt edildi.

Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 56.6±15.1 (18-82). Hastaların indüksiyon öncesi OAB; 76.28±5.13 mmHg, indüksiyon sonrası OAB; 64.36±3.23 mmHg ve sevoflurane anestezisi sırasında OAB; 68.26±4.30 mmHg idi ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. Anterior cerebral arter çaplarının preoperatif ve peroperatif değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. OAB değişim yüzdesi ile internal carotid arter çap değişim yüzdesi arasında (p<0.001, P:-0.785) kuvvetli, orta serebral arter çap değişim yüzdesi arasında (p=0.033, P:-0.338) orta düzeyde bir ilişki mevcuttu.

Sonuç: Akış saptırıcı cihaz yerleşimi uygulanan hastalarda, <1 MAC sevofluranin hemodinamik etkisi vardır ve serebral arter çaplarında anlamlı olarak vazodilatasyon yapmaktadır.