İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-57

N-ASETİL SİSTEİN, SEVOFLURAN’IN BÖBREK FONKSİYONLARI ÜZERİNDE OLUŞTURABİLECEĞİ DEĞİŞİKLİKLERİ ÖNLER Mİ?

L.SOYORAL 1, U.GÖKTAŞ 1, Y.IŞIK 1, N.YÜZKAT 1, İ.KATI 1


YYÜ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD 1

Sevofluran’ın metabolizması ve sodalime ile etkileşimi sonucu açığa çıkan Compaund A ve flor, sevofluranın böbrek fonksiyonları üzerindeki değişikliklerinden sorumlu tutulmaktadır. Compaund A karaciğer kaynaklı olarak glutatyon ile reaksiyona girerek Glutatyon S-konjugatlarını oluşturur. Bu konjugatlar γ-glutamil transpeptidaz ile sistein S-konjugatlara dönüştürülür. Gerek Compaund A ve gerekse diğer S-konjugatlar renal nekroz, albuminüri, glikozüri ve enzimüriye sebep olurlar(2). N-Asetilsistein etkin bir antioksidan madde olup, hücre içi sülfidrid birikimine sebep olarak indirgenmiş glutatyonun öncü maddesi olarak rol oynamakta,  süperoksid-dismutaz aktivitesini arttırmakta ve otokatalitik lipid peroksidasyonunu engellemektedir(3). Biz de çalışmamızda sevofluran anestezisi altındaki hastalarda olası böbrek fonksiyon değişikliklerinin N-Asetilsistein ile önlenip önlenemeyeceğini araştırmayı amaçladık.

ASA I-II grubun 60 olgu çalışmaya alındı. Tüm olgulara standart olarak 2 µg/kg fentanyl, 2 mg/kg propofol ve 0.1 mg/kg vekuronyum ile indüksiyon yapıldı. Anestezi idamesi BİS değeri 40-60 arasında tutacak şekilde %60 N2O+ %40 O2 4-6 L/dk %1-2 sevofluran ile sağlandı. Birinci gruba genel anestezi indüksiyonundan yarım saat önce 20 mg/kg N-Asetilsistein(İV) ikinci gruba ise aynı miktarda izotonik verildi. Preoperatif ve postoperatif 24. saatte alınan kan örneklerinde BUN, üre, kreatinin, Na, K, GGT ve idrarda N-asetil-β-D glukozaminidaz(NAG), alkalen fosfataz(ALP), laktat dehidrojenaz(LDH), Beta 2 mikroglobulin(β2-µG),  mikroalbumin ve protein bakıldı.

Demografik veriler açısından gruplar arasında fark yoktu.  BUN, kreatinin, β2-µG ve NAG değerleri açısından gruplar arasında fark yokken her iki grup içi karşılaştırmada 24. saatte fizyolojik sınırlarda artma saptandı. 24.saatte gruplararası karşılaştırmada fizyolojik sınırlarda olmakla birlikte üre, mikroalbumin ve protein değerleri sadece grup 1’de, LDH ve K ise sadece grup 2 de anlamlı artma saptandı (p<0.05).                  

Sevofluran özellikle tubuler fonksiyonları etkilediği ve bu etkinin 20 mg/kg N-Asetilsistein ile önlenemediği kanaatindeyiz. Bu konuda daha yüksek doz ile daha uzun süreli çalışmalar yapılması gerekmektedir.