LAPARASKOPİK KOLESİSTEKTOMİ CERRAHİSİNDE PROSEAL/SUPREME LARİNGEAL MASK VE ENDOTRAKEAL ENTÜBASYONUN KARŞILAŞTIRILMASI
D.SUBAŞI
1, G.BOSNA
1, O.EKİNCİ
1, F.GÜL
1, N.AYDIN
1, Ş.MARDİNLİ
2
HAYDARPAŞA NUMUNE EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON 1 URFA EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON 2
Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomi planlanan olgularda, endotrakeal entübasyon (ETT) ile Proseal LMA (PLMA) ve Supreme LMA (SLMA)’yı ;stres yanıt, hemodinamik etkiler, ventilasyon parametreleri, gastroözefageal reflü ve yan etkiler açısından karşılaştırmayı amaçladık.
Çalışmaya 18-70 yaş arası, ASA I-II elektif laparoskopik kolesistektomi uygulanması planlanan 60 olgu dahil edildi. Hastalar rastgele, kapalı zarf usulü ile randomize olarak 20’şer kişilik üç gruba ayrıldı. Grup ETT: Endotrakeal entübasyon uygulanan, Grup PLMA: Proseal LMA uygulanan, Grup SLMA: Supreme LMA uygulan grup olarak tanımlandı. Kalp atım hızı (KAH), ortalama arter basıncı (OAB), periferik oksijen satürasyonu (SpO2), peak basıncı, endtidal karbondioksit basıncı (etCO2), mide ve nazofarinks pH’sı, plazma kortizol düzeyleri ölçülerek kaydedildi. Yan etkiler için ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve yutkunmakla ağrı varlığı sorgulandı. PLMA ve SLMA gruplarında yerleştirme süreleri ve yerleştirme sayıları kaydedildi.
ETT grubunda entübasyondan 1 dk. sonra ve ekstübasyon sonrası ölçülen OAB değerleri, anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Grup ETT ve Grup SLMA’da entübasyondan 1 dk. sonra ölçülen KAH değerleri, preoperatif ölçülen KAH değerlerinden anlamlı derecede yüksek bulundu. PLMA grubunda ise, OAB ve KAH değerlerinde anlamlı yükseklik tespit edilmedi. Grup ETT’de entübasyondan 1 dk. sonrası ölçülen kortizol değerleri preoperatif bazal değerlerden anlamlı düzeyde yüksek bulundu. SpO2, etCO2, peak basınçları, mide ve nazofarinks pH ölçümlerinde gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Postop 1. saatte ses kısıklığı, Grup ETT’de anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Grup PLMA ve Grup SLMA’da ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve yutkunmakla ağrı şikayeti olan hasta sayısı Grup ETT’den daha az olarak tespit edildi. Grup PLMA ve Grup SLMA uygulamalarında yerleştirme süresi ve yerleştirme sayıları açısından anlamlı farklılık bulunmadı.
PLMA ve SLMA uygulamalarının hemodinamik ve endokrin yanıtı olumlu yönde etkilediklerini, doğru yerleştirildiklerinde etkin ventilasyon sağladıklarını, gastroözefageal reflü açısından güvenilir olduklarını, yan etkilerinin ise daha az olduğunu tesbit ettik. PLMA ve SLMA uygulamasının laporoskopik cerrahi olgularında deneyimli kullanıcıların elinde endotrakeal entübasyona iyi bir alternatif olduğu sonucuna vardık.
|