İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-88

LAPORASKOPİK KOLESİSTEKTOMİ OPERASYONU GEÇİREN HASTALARDA ANKSİYETE DÜZEYİNİN ANESTEZİDEN DERLENME VE POSTOPERATİF ANALJEZİ ÜZERİNE ETKİSİ

M.İLHAN 1, F.DEMİRCAN 2, K.KOLTKA 2, A.ALİ 2, D.ALTUN 2, H.BAHADIR 2


İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ, GENEL CERRAHİ ABD 1
İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ,ANESTEZİYOLOJİ ABD 2

Hastanede tedavi görmekte olan hastalarda anksiyete, depresyon ve somatoform bozukluklara sıklıkla rastlanmaktadır. Artmış preoperatif anksiyete cerrahi sonrası morbiditeyi artırmaktadır. Ayrıca hastanın en önemli kaygı sebeplerinden biri olan postoperatif ağrı kontrolü de hastanın anksiyete düzeyinden etkilenmektedir. Yaptığımız çalışma da, laparoskopik kolesistektomi nedeniyle operasyon geçirecek olan, daha önceden bilinen bir psikiyatrik rahatsızlığı olmayan hastalarda; preoperatif kaygı düzeyinin postoperatif ağrı kontrolü ve anesteziden derlenme üzerine etkisini karşılaştırmayı hedefledik.

Laparoskopik kolesistektomi operasyonu geçirecek toplam 80 hasta çalışmaya alındı. Hastaların demografik özellikleri ve kaç gündür hastanede yatmakta oldukları kaydedildi. Hastalara Beck’s anksiyete ölçeği ( BAÖ ) uygulandı ve anksiyetesi saptanan hastalar Yüksek Kaygılı Hasta Grubuna ( Grup Y), saptanmayanlar Düşük Kaygılı Hasta Grubuna ( Grup D ) dahil edildi. Tüm hastalara standart anestezi indüksiyonu ve idamesi uygulandı. Operasyon süresi, anestezi süresi, ekstübasyon süresi, yan etkiler ve Modifiye Aldrete skoru ( MAS ) 9 olma süresi kaydedildi. Postoperatif  dönemde ağrı kontrolünde Tramadol PCA kullanıldı. Tüm hastaların VAS skorları, Tramadol tüketim miktarları kayıt altına alındı.

Tüm hastalar içerisinde 31 ( 38.75 %  ) hastada preoperatif anksiyete saptandı ve hastanede kalış süresi ile preoperatif BAÖ skoru arasında anlamlı korelasyon bulundu. Grup D’de ekstübasyon süresi, MAS 9 olma süresi anlamlı ölçüde kısa ve postoperatif yan etkiler daha az saptandı. Ayrıca Grup D’de postoperatif VAS skoru (2.st, 4.st, 8.st, 12.st ) anlamlı düzeyde düşük, tramadol tüketimi ve tenoksikam ihtiyacı daha az bulundu.

Ellektif cerrahi öncesi preoperatif anksiyete sıklıkla görülmektedir. Yüksek anksiyete düzeyi hastaların anesteziden derlenmesini ve postoperatif ağrı kontrolünü olumsuz etkilemektedir. Bu hasta grubunda artmış postoperatif analjezi ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır.