İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-054

Erektör Spina Plan Bloğunun Lumbal Cerrahi Yapılan Hastalarda Postoperatif Analjezi Üzerine Etkinliği

Şenay Canım Erdem, Arzu Karaveli, Zeynep Yasemin Yılmaz, Ali Sait Kavaklı, Sadık Özmen

Rize Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Rize, Türkiye


Giriş:
Lumbal cerrahiye alınan hastalar, ciddi postoperatif ağrıya maruz kalmaktadır. Opioid bazlı analjezikler, her ne kadar postoperatif ağrı tedavisinde yaygın olarak kullanılsa da, yan etkileri nedeniyle kötü postoperatif bir deneyime de neden olmaktadır. Opiodlerin yan etkilerinden kaçınılması amacıyla, rejyonal teknikleri içeren multimodal analjezi teknikleri sıklıkla uygulanmaktadır. Çalışmamızda, lumbal disk herni (LDH) cerrahisi geçiren hastalarda erektör spina plan (ESP) bloğunun postoperatif analjezi tüketimi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onayı sonrası elektif LDH cerrahisi planlanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak ESP blok uygulanan (ESP blok grubu) ve uygulanmayan (Kontrol grubu) olmak üzere iki gruba ayrıldı. ESP blok grubuna, cerrahi öncesi ultrason kılavuzluğunda (USG) bilateral ESP bloğu (toplam 40 mL; %0.25 bupivacain) yapıldı. Tüm hastalara postoperatif standart hasta kontrollü analjezi protokolü uygulandı. Hastaların perioperatif analjezi tüketimleri, postoperatif Numerik Rating Skala (NRS) skorları, ağrı tedavi memnuniyetleri ve blok ve/veya cerrahi ile ilişkili komplikasyonlar kaydedildi. Çalışmanın primer sonlanım noktası, elektif LDH cerrahisi planlanan hastalarda USG-bilateral ESP bloğunun postoperatif analjezi tüketimi üzerine etkisinin belirlenmesiydi. Sekonder sonlanım noktaları, ESP bloğunun intraoperatif analjezik tüketimi ve postoperatif NRS skorları üzerine etkisinin değerlendirilmesiydi.

Bulgular:
Çalışmaya toplam 60 hasta dahil edildi. Postoperatif tramadol tüketimi ESP blok grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha düşüktü (70.66±45.63 mg ve 187.66±113.76 mg, sırasıyla, p<0.001). İntraoperatif fentanil tüketimi, her iki grupta da benzerdi (128.33±44.88 µg ve 135.0±35.111 µg, sırasıyla, p>0.05). Postoperatif NRS skorları, tüm zaman diliminde, ESP blok grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha düşüktü (p<0.05) (Şekil 1). Hastaların postoperatif ağrı tedavi memnuniyeti, ESP blok grubunda daha yüksekti (p<0.001). Çalışma süresince blok ve/veya cerrahi ilişkili komplikasyon gözlemlenmedi.

Tartışma ve Sonuç:
Çalışmamızda, multimodal analjezinin bir parçası olarak uygulanan, lumbal USG-bilateral ESP bloğunun LDH cerrahisi geçiren hastalarda postoperatif analjezik tüketimini anlamlı derecede azalttığı ve postoperatif ağrı skorlarını önemli ölçüde düşürerek etkin bir postoperatif ağrı kontrolü sağladığı gösterilmiştir.