İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-223

Pediatrik hastalarda Peroral Endoskopik Myotomi işleminde anestezi yönetimi

Mete Manici, Yavuz Gürkan, Muhammet Selman Söğüt

Koç Üniversitesi Hastanesi


Giriş:
Peroral endoskopik myotomi (POEM), 2010 yılından bu yana akalazya tedavisinde kullanılan, alternatiflerine göre daha az invaziv bir yöntemdir(1-3). Alt özefagus sfinkterindeki sirküler kas liflerinin devamlılığının bozularak sfinkter tonusunun düşürülmesi esasına dayanır. İşlem sırasında özefagusun CO2 ile şişirilmesi nedeniyle, kapnoperitoneum, subkutan amfizem, hiperkapni ve hava yolu basıncının artması gibi komplikasyonlarla karşılaşılabilir(3-4). POEM’de anestezi yönetimi ile ilgili literatür, bir dizi restrospektif vaka serisinden oluşmaktadır(5-8). Bununla birlikte, pediatrik popülasyonda yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, 16 pediatrik hastadan oluşan bir retrospektif vaka serisiyle, pediatrik hastalarda POEM işleminde anestezi yönetiminin araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:
Koç Üniversitesi Hastanesinde POEM işlemi yapılan pediatrik hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Anestezi takip formlarından, peroperatif monitörizasyon ve ventilasyon verileri, kapnoperitoneum, subkutan amfizem gibi komplikasyon bilgileri ve iğne ile abdominal dekompresyon bilgileri alındı. Gastroenterolojist ve anestezi uzmanları ile yapılan görüşmeler ile operasyon öncesi açlık, özefagoskopi ve iğne ile abdominal dekompresyon kriterleri derlendi.

Bulgular:
16 hastanın bilgileri değerlendirmeye alındı. Hastaların hiçbirine anestezi öncesi boşaltıcı özefagoskopi yapılmadığı, bütün hastaların hızlı sıralı indüksiyon ile entübe edildiği saptandı. Hiçbir hastada indüksiyon sırasında kusma ya da aspirasyon görülmedi. 6 hastanın volüm kontrol(VCV) modunda, 10 hastanın basınç kontrol(PCV) modunda ventile edildiği ve anestezistlerin PCV modunu daha genç hastalarda tercih ettiği görüldü (medyan yaş PCV:3, VCV:10). Bütün hastalarda kapnoperitoneum gelişti ve 14 hastada iğne ile dekompresyon yapıldı. Dekompresyon endikasyonları arasında en sık görülenin ETCO2 yükselmesi olduğu saptandı. 6 hastaya ETCO2 45mmHg’nın üstüne çıkınca, 4 hastaya ETCO2 50mmHg’nın üstüne çıkınca dekompresyon yapıldı. 50mmHg’nın üstünde yapılan dekompresyonların hepsinde, 45mmHg’nın üstünde yapılanlarınsa %50’sinde ETCO2’nin gerilediği görüldü. Bir hastaya Ppeak 35cmH2O’yun üstüne çıktığı için dekompresyon yapıldı. Bu hastada dekompresyon sonrası havayolu basıncının düşmediği görüldü.

Tartışma ve Sonuç:
POEM sırasında kapnoperitoneum, pediatrik popülasyonda yetişkinlere oranla daha sık görülmekte ve hiperkapni, havayolu basıncı artışı gibi komplikasyonlara yol açmaktadır. Kapnoperitoneum tedavisi için yapılan iğne ile dekompresyon işlemi için eşik ETCO2 ve Ppeak değerinin saptanması amacıyla prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.