İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-063

SİSTOSKOPİ UYGULANAN ÇOCUK HASTALARDA KETAMİN'İN POSTOPERATİF AJİTASYONA VE ANALJEZİ İHTİYACINA ETKİSİ

Selma Keskin, Ayşe Çiğdem Tütüncü, Pınar Kendigelen, Güner Kaya

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD


Giriş:
Çalışmada, çocuk hastalarda sistoskopi uygulamasında, preemptif ve düşük doz ketaminin postoperatif ağrı, ajitasyon skorları ve postoperatif analjezi ihtiyacına etkisini araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Çalışma, sistoskopi gerektiren, 1-12yaş arası hastalarda prospektif randomize çift kör planlandı. Hastalar premedikasyon öncesi, kapalı zarf tekniği kullanılarak 2 gruba ayrıldı. Premedikasyonda; Ketamin grubundaki hastalara İV0.1mg/kg ve Midazolam, 1mg/kg Ketamin uygulandı, Remifentanil grubundaki hastalara; İV0.1mg/kg Midazolam uygulandı, her iki grupta 5 dakika sonra Ramsay Sedasyon Skorları kaydedildi. Hastalar, premedikasyon sonrası ameliyathanede standart anestezi monitorizasyonu uygulanarak, anestezi indüksiyonu; 5mg/kgTiopental, 0,6mg/kgRokuronyum ve 1mcg/kgFentanil ile yapıldı, entübasyon sonrası anestezi idamesi Sevofluran ile sağlandı. Ketamin grubundaki(GrupK) hastalara, anestezi indüksiyonu, entübasyon sonrası perioperatif dönemde 0,25mg/kg/saat İV ketamin infüzyonu başlandı. Hastanın OAB (Ortalama Arter basıncı) ve KAH’ı (Kalp Atım Hızı) başlangıç düzeylerinin %25’i üzerine çıktığında ek olarak 0.1 mcg/kg/dk ile remifentanil infüzyonu eklendi. Remifentanil grubundaki(GrupR) hastalara, anestezi indüksiyonu, entübasyon sonrası perioperatif dönemde 0,5mcg/kg/dk Remifentanil infüzyonu başlandı. Hastanın OAB ve KAH’ı başlangıç düzeylerin %25’nin üzerine çıktığında veya düştüğünde infüzyon dozu tekrar düzenlendi.Tüm hastaların ekstübasyon sonrası 5.dk ajitasyon skoru, postoperatif ajitasyon ve ağrı skorları değerlendirildi. Ajitasyon değerlendirmesinde Ajitasyon ve Sedasyon Değerlendirme Skoru; ağrı değerlendirmesinde derlenme ve serviste mCHEOPS, evde aile tarafından VASağrı skalaları kullanıldı. Postoperatif ek analjezi ihtiyaç ve süreleri ve aile memnuniyeti kaydedildi.

Bulgular:
Perioperatif değerlendirmede, GrupK’da Remifentanil ihtiyacı, GrupR’ye göre anlamlı düşük bulundu. 24 saatlik postoperatif analjezi İhtiyacı değerlendirilmesinde Grup R’de 6 hastada (%16,67) analjezi ihtiyacı görüldü. Grup K’da 24 saatlik takiplerde postoperatif ağrı skorlarının düştüğü ve analjezik kullanımının anlamlı olarak azaldığı saptandı. Her iki grupta da mCHEOPS, VAS ve ajitasyon skorlarının giderek azaldığı, ancak Grup K ve Grup R arasında anlamlı bir fark olmadığı saptandı.

Tartışma ve Sonuç:
Çocuk hastada sistoskopi sırasında preemptif ketamin ve düşük doz ketamin infüzyonunun, perioperatif remifentanil kullanımını azalttığı, postoperatif ağrı skorlarını düşürdüğü ve 24 saatlik takip döneminde analjezik kullanımını azalttığı ve yan etki gözlenmediği tespit edilmiştir.