İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-086

SARS CoV-2 Pandemisinin COVID-19-dışı Hastalarda Yoğun Bakım Enfeksiyonları Üzerine Etkisi

Leyla Kutlucan, Hakan Aygün, Nimet Şenoğlu

İzmir Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestejiyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
COVID-19 pandemisi, tüm dünyada sağlık hizmeti sunan merkezlerde önemli problemlere neden olmuştur. Pandemi döneminde yoğun bakım üniteleri de ciddi düzeyde olumsuz etkilenmiştir. Çoğu çalışmada pandemi döneminde COVID hastalarının enfeksiyon durumu ve ilişkili faktörler değerlendirilmiştir. Hastane enfeksiyonları için gerekli önlemlerin alınmasında problemler nedeniyle yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda enfeksiyon riskinin arttığı bilinmektedir. Ancak COVID olmayan hastaların yoğun bakımdaki enfeksiyon durumlarının değerlendirildiği çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada, pandemi döneminde alınan tedbirlerin, yoğun bakımda takip edilen COVID-dışı hastalardaki enfeksiyonlara etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:
Bu çalışma, İzmir Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki COVID negatif erişkin yoğun hastalarında, retrospektif olarak yapıldı. 15 Mart 2019-15 Haziran 2019 (grup 1: 1803 hasta) ve 15 Mart 2020-15 Haziran 2020 (grup 2: 1436 hasta) tarihlerinde izlenen hastalar dahil edildi. Takipler 30 Hazirana kadar devam etmiştir. Belirlenen aralıkta hastaların kan kültürlerindeki üremeler ve ilişkili parametreler karşılaştırıldı.

Bulgular:
Grup 1’de 24 kadın, 23 erkek; grup 2’de 12 kadın, 15 erkek hasta vardı. Kan kültürlerinde üreme olan hastaların tüm hastalara oranı; grup 1’de %2.60, grup 2’de %1.88 saptandı. Grup 1 ve grup 2’nin; yaş, hastanede kalış süresi ve SAPS ortalamaları ile, ek hastalık (diyabetes mellitus, hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi), mortalite ve vasopressör gereksinimi olan hasta sayıları oranları arasında anlamlı farklılık saptanmadı (Tablo 1). COVID pandemisi döneminde, COVID-dışı hastalık nedeniyle yoğun bakımda takip edilen hastaların, yoğun bakımda yatış süresinin anlamlı oranda arttığını saptadık. Yine bu dönemde yoğun bakıma yatırılan hastaların Apache skorlarının da anlamlı oranda yüksek olduğu saptandı (Tablo 1).

Tartışma ve Sonuç:
Pandemi döneminde yoğun bakımda kalış süresi ve Apache skoru artmış olmasına rağmen, kan kültürlerinde üreme oranının azalmış olması, pandemi dönemindeki kültür değerlendirmelerinde problemler olabileceğini düşündürebilir. Pandemi döneminde non-COVID hastalarda mortalite oranı da artmıştır. Ancak bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olmaması, değerlendirilen sürenin kısa olmasına bağlı, hasta sayısının az olması ile ilişkili olabilir.