İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-076

Lomber Spinal Cerrahide Torakolomber İnterfasyal Plan Bloğu ile Erector Spina Plan Bloğunun Karşılaştırılması: Randomize Kontrollü, Çift Kör, Klinik Araştırma

Ayşegül Bilge, Betül Başaran

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi


Giriş:
Major spinal cerrahi, multimodal bir analjezik rejimi gerektiren şiddetli postoperatif ağrı ile ilişkilidir. Bu hastalarda postoperatif analjeziyi optimize etmek bir önemlidir.(1) Spinal cerrahide torakolomber interfasyal plan (TLIP) bloğu ve erektör spina plan (ESP) bloğu gibi ultrason eşliğinde interfasyal plan blokları tanımlanmıştır.(2) Her iki blok da klinik olarak güvenli ve kolay uygulanabilir gözükmektedir.(2) Bugüne kadar hiçbir çalışma majör spinal cerrahi sonrası bu iki bloğu iyileşme kalitesi açısından karşılaştırmamıştır. Bu çalışmanın amacı, majör spinal cerrahi sonrası TLIP veya ESP bloğu uygulamalarının iyileşme kalitesi üzerine etkisini araştırmak, postoperatif ağrı skorları ve analjezi tüketimlerini karşılaştırmaktır.

Gereç ve Yöntem:
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi, etik Kurulu onayı (05-2021/13) alınan bu çift kör, randomize kontrollü çalışmaya genel anestezi altında posterior lomber omurga cerrahisi planlanan 60 hasta dahil edildi. Cerrahi insizyondan önce, hastalar %0.25'lik 20 ml bupivakain bilateral enjeksiyonu ile TLIP bloğu ya da ESP bloğu yapılmak üzere rastgele 2 gruba ayrıldı. Hastalara QoR-40 iyileşme kalite anketi preoperatif ve postoperatif olmak üzere 2 kez uygulandı. Hastanın ağrısı, fiziksel bağımsızlığı, fiziksel rahatlığı, psikolojik desteği ve duygusal desteği QoR-40 anketi kullanılarak karşılaştırıldı. Postoperatif ağrı skorları(NRS), ilk 24 saat analjezik kullanımı, antiemetik tüketimi, sedasyon ve postoperatif bulantı kusma (PONV) skorları kaydedildi. Ayrıca postoperatif 30 gün boyunca hastalar takip edilerek Claviene Dindo Sınıflama(CCI) indeksleri karşılaştırıldı.

Bulgular:
Araştırma grupları arasında preoperatif ve postoperatif QoR-40 alt skorları ve toplam skorları istatistiksel olarak anlamlı farklı değildi.(p=0,717)(Şekil-1) Postoperatif tüm zaman aralıklarında (15,30 dakika,1,2,6,12 ve 24 saat) gruplar arasında postoperatif kurtarma opioid gereksinim miktarları(Tablo-1), istirahat halinde ölçülen NRS, CCI index ve PONV skorları istatistiksel olarak benzerdi. 24. saat hareket ile ölçülen NRS skoru TLIP bloğu lehine istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklıydı (p<0.05).(Şekil-2)

Tartışma ve Sonuç:
TLİP bloğu ve ESP bloğunun benzer derecede postoperatif iyileşme skorları sağladığı ve ağrıyı azalttığı görülmüştür. Major spinal cerrahide TLIP ve ESP bloklarının postoperatif analjezi ve hasta iyileşmesi açısından önemli bir yöntem olabileceğini düşünmekteyiz.