İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-034

SAKROKOKSİGEAL TERATOM : yumuşak kuyruk

Akif Kaya, Ercan Bulut, Emrah Bozan, Zeynep Baysal Yıldırım, Ayhan Kaydu

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi


Giriş:
Sakrokoksigeal Teratom yeni doğanlarda görülen en sık germ hücreli tümördür. Sakrokoksigeal teratomun diseksiyonu sırasında, intraoperatif mortalitenin en büyük nedeni masif kanamadır. Yenidoğan döneminde yapılan cerrahi işlemlerde, kanama miktarının bebeğin VKİ’sine göre fazla olması nedeniyle, hemodinamik monitörizasyon ve replasman yönünden hazırlıklı olunması gerekmektedir.

Olgu:
Gravidası 2 paritesi 2 olan anneden 3680 gr , 36 haftalık prematür doğan hastaya 20x22x18 cm boyutlarında SKT nedeniyle çocuk cerrahisi tarafından operasyon planlandı . Doğumunun 2. gününde operasyon için acil şartlarda ASA-II-E ile ameliyathaneye kabul edilen hasta için Isıtıcı blanketler, infüzyon pompaları ve vazoaktif maddeler hazırlandı. Rutin anestezi monitorizasyonu (EKG,Sp02, NIBP, Isı monitorizasyonu) uygulanarak 4 L/dk %100 O2 ve %6 sevofluran ile indüksiyon gerçekleştirildi . Sırt kısmına gerekli destek verilerek 2.5 kafsız tüp ile entübe edildi. Anestezi %3 sevofuluran ile idame edildi. 3.5 Fr Umblikal ven kateter yerleştirilerek 3/0 ipek ile tespit edildi. Hastaya gerekli destekler sağlanarak pron pozisyonunda operasyona alındı. 50 ml/saat ‘ten %5 dekstroz + %0,2 NaCl infüzyonu başlandı. Vaskülaritesi yüksek olduğundan kitle eksizyonu sırasında 30 ml RBC verildi. Operasyonun 2. Saatinde tansiyonun düşmesi ve bradikardi gelişmesi nedeniyle 5 mcg adrenalin ve 0.01 mg/kg atropin yapılarak hemodinamik stabilizasyon sağlandı. 3 saat süren operasyon sonrası hasta ekstübe edilerek yenidoğan yoğın bakım servisine transfer edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Sakrokoksigeal teratomlar yenidoğan döneminde en sık karşılaşılan ve erken cerrahi girişim ile tedavisi mümkün olan tümörlerdir. Bu ameliyatlarda, masif kanama olasılığı ve ısı kaybı nedeniyle hipotermi büyük bir sorundur. Bizim olgumuzda vaskülaritesi yüksek dev sakrokoksigeal teratom olduğundan kitle eksizyonu sırasında olası masif kanama ve gelişebilecek hipotermiye karşı umblikal ven kateterizasyonu, intraoperatif kan hazırlığı ve ısı blanketleri hazırlanarak mortalite ve morbiditeyi düşürmeye çalıştık.