İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-049

HAVA YOLUNDA HAREKETLİ VE CANLI YABANCI CİSİM: SÜLÜK

FERHAT PETEKKAYA, CELAL ÖZER, BİLAL KAYA, AYHAN KAYDU

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ


Giriş:
Sülükler nadir bulunan ancak ölümcül komplikasyonlara yol açabilen endoparazitlerdir. Genellikle kaynak sularında ve kirli su birikintilerinde yaşarlar (1).Sülükler, hirudu sınıfından phylum annelida’ya ait kan emen solucanlardandır. Genellikle hayvan ve insanların kanı ile beslenirler. Birçok bakteri ve paraziti taşıyabilir.

Olgu:
Köyde yaşayan 70 yaşında erkek hasta, üç gündür devam etmekte olan boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boğazında takılma gibi hissetme, şikayetleriyle öncelikle en yakın sağlık ocağına başvurmuştur. Tedaviye rağmen şikayetlerinde değişiklik olmayan hasta, yakınmalarının 3. gününde Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisine başvurmuştur. Hastanın anamnezinde özellik bulunamamış ancak hastanın içme suyu olarak kaynak suyunu kullandıkları öğrenilmiştir. KBB muayenesinde; indirekt laringoskopi ile epiglottis üzerinde gri yeşil renkli hareketli yabancı cisim görülmüş ve çıkarılması planlanmıştır. Acil şartlarda operasyonu planlana hasta tarafımızca değerlendirildi. Zor entübasyon olabileceği düşünülerek gerekli hazırlıklar yapıldı. Videolaringoskop, farklı boyutlarda entotrakeal tüp, stile, lma hazırlandı. Yaklaşık 5 dk preoksijenasyon sonrası, iv olarak 2mg midazolam, 50mcg fentanil, 150 mg propofol, 10 mg vekuronyum uygulandı. Hasta hiç havalandırılmadan videolarinkoskop kullanılarak hızlı ve seri şekilde entübe edildi. Entübasyon sonrası kaf kaçak olmayacak şekilde şişirildi. Videolaringoskopi sırasında sülüğün hareketli olduğu epiglottise yapışık olduğu izlendi. Cerrahi ekip tarafından tek parça halinde bulunduğu yerden çıkartıldı. Sülük çıkartıldıktan sonra epiglottiste kanama olduğu görüldü. Adrenalinli gazlı bez ile tamponize edildi. Kanama kontrolü sağlandıktan sonra ağız içi çok iyi aspire edildikten sonra hasta sugamadeks eşliğinde uyandırıldı. (Resim 1). İşlem sırasında ve sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişmedi.

Tartışma ve Sonuç:
Kontamine suyun içilmesiyle alınan sülük, üst hava yollarında, burundan larenkse kadarki herhangi bir lokalizasyonda yerleşebilir ve mukozal yüzeye yapışarak kan emmek suretiyle yaşamını sürdürür. Ayrıca sülük tarafından üretilen hirudin maddesi antikoagülan özelliği nedeniyle kanamayı kolaylaştırır. Bu nedenle böyle vakalarda zor entübasyon hazırlığı yapılmalı, sülüğün akciğerlere kaçabileceği gözönüne alınarak kaf kaçağı olmamasına dikkat edilmelidir.