İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-004

Laparoskopik Kolesistektomi Uygulanan Hastalarda Ultrasonografi kılavuzluğunda Perikondriyal yaklaşımla Modifiye Torakoabdominal Sinir Bloğunun Oblik Subkostal Transversus Abdominis Plan Bloğu ile Karşılaştırılması: Randomize, Kontrollü Bir Çalışma

Ayşegül Bilge, Betül Başaran, Başak Altıparmak, Tayfun Et, Muhammet Korkusuz, Rafet Yarımoğlu

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi


Giriş:
Laparoskopik kolesistektomi(LC) minimal invaziv olarak kabul edilse de, önemli postoperatif ağrıya neden olur.(1) Postoperatif analjezi için özellikle üst batın ameliyatlarında oblik subkostal transversus abdominis plan(OSTAP) bloğu tarif edilmiştir.(2) Perikondriyal yaklaşımla modifiye torakoabdominal sinir bloğu (M-TAPA) bloğu, lokal anesteziklerin sadece perikondral yüzeyin alt tarafına iletildiği Perikondral Yaklaşımla Torakoabdominal Sinir (TAPA) bloğunun modifikasyonu ile tanımlanan yeni bir tekniktir. Bugüne kadar hiçbir çalışma LC sonrası bu iki bloğu opioid tüketimi açısından karşılaştırmamıştır.(3) Bu çalışmanın primer amacı, LC sonrası M-TAPA veya OSTAP bloğu uygulamalarının postoperatif 24 saat opioid tüketimlerini karşılaştırmaktır. Ayrıca iyileşme kalitesi üzerine etkileri, postoperatif ağrı, postoperatif bulantı kusma (PONV), sedasyon skorları ve antiemetik tüketimlerini karşılaştırmak ve dermatomun analjezik aralığını değerlendirmektir.

Gereç ve Yöntem:
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi, etik Kurulu onayı (07-2021/02) alınan ve Clinicaltrials.gov (NCT05108129) adresine kaydedilen bu çift kör, randomize kontrollü çalışmaya genel anestezi altında laparoskopik kolesistektomi cerrahisi planlanan 76 hasta dahil edildi.Hastalardan yazılı onam alındıktan sonra genel anestezi indüksiyonu verildi. Cerrahi insizyondan önce, hastalar %0.25'lik 25 ml bupivakain bilateral enjeksiyonu ile M-TAPA bloğu ya da OSTAP bloğu yapılmak üzere rastgele 38'er kişilik 2 gruba ayrılarak blok uygulamaları yapıldı. Postoperatif 24 saat opioid tüketimleri kaydedildi. Postoperatif ağrı skorları, ilk opioid kullanım zamanı, antiemetik tüketimi, sedasyon, PONV ve Quality of Recovery-15 (QoR-15) skorları kaydedildi. Duyusal analjezi sağlanan dermatom alanları postoperatif 2. Saatte pinprick testi ile değerlendirildi.

Bulgular:
Postoperatif 24. saatte ortalama tramadol tüketimi OSTAP grubunda M-TAPA grubuna göre daha yüksekti (P=0.047).(Tablo 1) 12. saatteki hareket NRS skoru, M-TAPA grubunda OSTAP grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü (P=0.044).(Şekil1) Dermatomlar her iki grupta da T7-11 arasında yoğun duyusal analjezi gösterdi ve M-TAPA grubunda orantısal olarak daha fazla tutulum olduğu belirlendi.(Şekil 2) QoR-15 skorları ve diğer sonuçlar açısından gruplar arasında fark yoktu.(Şekil3)

Tartışma ve Sonuç:
LC cerrahisinden sonra, ultrason rehberliğinde M-TAPA bloğu, OSTAP bloğuna benzer şekilde opioid tüketimini, postoperatif ağrı derecesini ve QoR-15 skorlarını etkili bir şekilde azalttı.