GENEL ANESTEZİ ALTINDA ARTİKAİNE BAĞLI KARDİAK ARREST VE TANIDA TRİPTAZ KULLANIMI
İbrahim Ekşi, Soner Altıner, Sedat Temircan, Dilek Metin Yamaç, Ayşin Ersoy
Sultan 2. Abdülhamit Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Giriş: Olguda; genel anestezi altında, dental prosedürler için güvenilir bir amid tipi lokal anestezik olarak bilinen Artikain uygulanması sonrası gelişen anaflaksi, kardiyak arrest, başarılı kardiyopulmoner resusitasyon (KPR) ve yoğun bakım süreci sunulmuştur.
Olgu: Olgunun sunumu için hastadan yazılı onam alınmıştır. 48 yaşında bilinen bir hastalığı olmayan, ASA1, erkek hasta, mandibuladan kist eksizyonu amacıyla çene cerrahisi kliniği tarafından operasyona alındı. Hasta genel anestezi indüksiyonu sonrasında nazal olarak entübe edildi sonrasında cerrahi ekip tarafından alana 1 ampül MAXICAINE (80 mg/ml artikain hidroklorür ve 0.01 mg/2ml epinefrin hidroklorür) uygulandı. Artikain uygulaması sonrasında hastada peak basınçta yükselme, ani hipotansiyon ve bradikardi gözlendi. 1mg atropin ve 50mg efedrin uygulandı. Kardiak arrest gelişmesi üzerine 1mg iv epinefrin uygulanarak KPR’a başlandı. Ayırıcı tanı açısından tanısal ponksiyon uygulandı, tansiyon pnömotoraks görülmedi. Ekokardiyografide sağ kalp boşlukları normal olarak değerlendirildi, pulmoner emboli düşünülmedi. Hastaya yaklaşık 74 dakika KPR uygulandı. Bu süre içerisinde 3 defa Ventriküler Fibrilasyon ritmi gözlenen hastaya 3 defa 200 Joule ile defibrilasyon yapıldı. Uygulanan ısrarlı ve efektif KPR sonucu 74. dakikada spontan dolaşım sağlandı. Hasta inotrop desteğinde yoğun bakım ünitesine transfer edildi. Rutin hemogram, biyokimya ve ek olarak lokal anesteziğe bağlı anafilaksi tanısını desteklemek adına triptaz değerleri istendi. Labaratuar sonuçlarında ilk triptaz değerinin 35,60 ug/L ( Referans değer <10,00) takibinde 6 saat sonra alınan kontrol değerin 8,80 ug/L olduğu görüldü. Takibi esnasında akşam saatlerinde hemodinamik olarak stabil hale gelen hasta ertesi sabah nörolojik muayenesinin doğal olması üzerine ekstübe edildi.
Tartışma ve Sonuç: Anestezi esnasında anaflaksi hayati ciddi bir şekilde tehdit eden ve teşhis edilmesi zor bir durumdur. Daha önce Artikain ile kardiak arreste neden olan bir anaflaksi bildirilmemiştir. Serum triptaz düzeylerinin tespiti anaflaksi tanısı koymada belirleyicidir. Olguda triptaz değerleri anaflaksiyi destekler şekilde bulunmuştur. Lokal anesteziklere bağlı gelişen anafilaksi ve kardiyak arrest durumlarında efektif KPR’a yanıt alınma ihtimali yüksek olduğundan uzun süreli ve etkin KPR uygulamasına ihtiyaç vardır.
|