İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-122

Yaygın Bronşiektazisi Olan ve Akciğerlerinde Bülleri Bulunan Hastada Skalp Bloğu ile İntrakraniyal Abse Drenajı: Olgu Sunumu

Murat İzgi, Gizem Toker

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi


Giriş:
Skalp bloğu kafatası cildini innerve eden sinirlerin dallarına ayrılmadan önce lokal anesteziklerle bloke edilmesidir. Kraniyotomi ve uyanık kraniyotomide anestezi ve analjezi, kraniyotomi sonrası analjezi, Mayfield başlığı yerleştirilmesinde analjezi amaçlı skalp bloğu uygulanabilir (1).

Olgu:
Geçirilmiş tüberküloz nedeniyle akciğerinde yaygın bronşektazi ve multipl bülleri bulunan, 48 yaşında, 70 kg, ASA III erkek hastaya, intrakraniyal abse nedeniyle cerrahi planlandı. Pozitif basınçlı mekanik ventilasyon pnömotoraksa yol açabileceği için hastaya genel anestezi yerine skalp bloğu ve sedasyon uygulanmasına karar verildi. Standart ASA monitörizasyonunu takiben hastaya 1 mcg/kg deksmedetomidin yükleme dozu 10 dk’da verildi, 0.5 mcg/kg/saat idame dozu ile sedatize edilen hastaya %0,5 bupivakain ile Skalp bloğu yapıldı. Hastaya 2lt/dk nazal oksijen verilerek BIS mönitörizasyonu altında Cp 2 μg/ml olacak şekilde Marsh model ile propofol TCI başlandı. Çivili başlık takılan hasta cerrahi işlem sonuna kadar EtCO2 monitörize edilerek takip edildi. 160 dakikalık operasyon süresince vital bulguları stabil seyretti. BIS 57-79, EtCO2 35-42 mmHg arasındaydı. Operasyonun bitimine yakın deksmedetomidin ve propofol infüzyonları azaltılarak kapatıldı. Cerrahi sırasında komplikasyon görülmedi ve operasyon başarılı bir şekilde sonlandırıldı.

Tartışma ve Sonuç:
Bül, amfizem sahalarının birleşmesi ile oluşan fokal akciğer genişlemesidir. Büller spontan olarak açılabildiği gibi genel anestezi altında pozitif basınçlı mekanik ventilasyon uygulanması sonucunda açılarak pnömotoraks oluşabilir (2). Akciğerlerinde bülleri bulunan hastalarda cerrahi gerektiğinde hastalığa uygun, mümkünse pozitif basınçlı ventilasyondan kaçınılarak bir rejyonel anestezi yöntemi seçilmesi daha uygun olacaktır.Uyanık kraniyotomi için yapılan çalışmalarda propofol ile kombine edilen fentanil veya remifentanilin kullanılması solunum depresyonu görülme sıklığını azaltmamıştır (3). Deksmedetomidinin önerilen doz aralığının çok daha üzerinde kullanıldığı durumlarda dahi solunum depresyonu yapmaması uyanık kraniyotomi için diğer sedatif ajanlara karşı avantaj oluşturmaktadır (4).Sonuç olarak, akciğer fonksiyonları bozulmuş bir olguda kraniyotomi sırasında sedasyon ve analjezi için skalp bloğu ile deksmedetomidin ve propofol infüzyonunun kombine olarak kullanımının iyi bir tercih olabileceğini düşünmekteyiz.