İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-208

Yeni Tanılı Scimitar Sendromlu Hastanın Kot Rezeksiyonunda Anestezik Yaklaşım

Emine ÖZDEMİR, Elif Bengi ŞENER, İrem AYDIN

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
Scimitar sendromu; sağ pulmoner venin V.Cava İnferior veya sağ atriuma açılmasıyla karakterize konjenital pulmoner venöz dönüş anomalisidir. Sağ akciğer hipoplazisi, pulmoner sekestrasyon, atrial septal defekt (ASD) ve kalbin dekstropozisyonu eşlik edebilir. Nadir görülen (1:300.000) ve yeni tanılı Scimitar sendromlu hastamızda anestezik yaklaşımı gözden geçirdiğimiz bu olgudan onam belgesi alındı.

Olgu:
Nefes darlığıyla başvuran 35 yaşındaki kadın hasta, sağ 7. kostada kitle nedeniyle preoperatif değerlendirildi. Akciğer grafisinde sağ akciğer alt zonlarda sağ kalp kenarı boyunca opasite artışı ve kalp gölgesinin sağa doğru yer değiştirdiği gözlendi (Şekil 1). EKG’de sağ ventrikül hipertrofisi ve sağ aks mevcuttu. Toraks BT’de sağ akciğerde volüm kaybı ve sağ pulmoner venin V. Cava’ya drene olduğu görüldü (Şekil 2). Kardiyoloji konsültasyonunda TEE’de sağ kalp boşluklarında genişleme, interatrial septumda PFO saptanarak diltiazem 2x1 başlandı. Koroner BT Angiografi’de koroner arterler normaldi. İnsidental olarak Scimitar sendromu tanısı alan hastaya 7. Kot rezeksiyonu planlandı.Standart monitörizasyon ve midazolam 0,03 mg/kg iv takiben, spinal morfin 150 mcg uygulandı. İnvazif arter monitörizasyonu sonrası, tiyopental sodyum 1,5mg/kg, propofol 1mg/kg, roküronyum bromür 1mg/kg ve remifentanil 0,2 mcg/kg/dk iv indüksiyonuyla 37 Fr sol çift lümenli tüp yerleştirildi. Sağ internal juguler ven kateteri takıldı. Isı monitörizasyonuyla hipotermiden kaçınıldı. Operasyon sırasında sol TAV uygulandı. Hemodinami ve solunum parametreleri stabil seyretti. Analjezide tenoksikam 20 mg ve parasetamol 1 g iv uygulandı. Sağ VATS ile 7. Kot rezeksiyonu 4 saat sürdü, komplikasyon gelişmedi. YBÜ’ne transfer edilen hasta postoperatif 1. gün servise devredilerek postoperatif 3. gününde taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Scimitar sendromunda asemptomatik vakalardan kalp ve solunum yetmezliği, pulmoner hipertansiyona kadar değişik prezentasyonlar görülebilir. Anestezik hedefler; dikkatli preoperatif değerlendirme, pulmoner arter basıncını arttıran hipoksi, hiperkapni, metabolik asidoz, yüksek havayolu basınçları ve hipotermiden kaçınmak, kardiyak fonksiyonların korunması için stabil kan basıncı düzeyini sürdürmektir. İnhalasyon ajanları daha fazla miyokardiyal depresyon yaptıklarından, intravenöz anestezik ajanların kullanımı önerilmektedir. Monitörizasyon, koruyucu ventilasyon, ağrı ve sıvı tedavisine özel dikkat gösterilmelidir.