İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-018

Süperfisial Parasternal İnterkostal Plan Bloğu (Y-PIP) Uygulanan Fontan Cerrahisi Hastalarında Deneyimlerimiz

Seçil Çetin, Kamil Darçın, Muhammet Ahmet Karakaya, Özlem Özkalaycı, Ömür Erçelen

Koç Üniversitesi Hastanesi


Giriş:
Fasyal plan blokları özellikle ultrasonun (US) anestezi pratiğinde yaygınlaşması ile birçok ameliyatta olduğu gibi kalp cerrahisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle pediatrik kalp cerrahisi hastalarında yüksek doz opioid kullanımını azaltmak için alternatif rejyonel teknikler tercih edilmektedir. Yakın zamana kadar pekto-interkostal fasyal plan bloğu olarak bilinen süperfisial parasternal interkostal blok (S-PIP), parasternal alanda analjezi sağlayan bir fasyal plan bloğudur. Bu blok ile pektoralis major ve internal interkostal kaslar arasına lokal anestezik enjekte edilir ve torasik interkostal sinirlerin (Th2-6) ön kutanöz dalları bloke edilir.Kalp cerrahisi geçiren pediatrik hastalar için yeterli ağrı kontrolünün sağlanamaması; pulmoner hipertansif kriz, taşiaritmi, hipertansiyon, hipoksi ile artan morbidite ve hastane yatış sürelerine yol açabilir. Ayrıca Fontan sonrası hastalarda, pozitif basınçlı ventilasyona bağlı yüksek intratorasik basınçların zararlı etkilerini ortadan kaldırmak da hedeflenmelidir.Bu amaç ile kliniğimizde Fontan cerrahisi geçirmiş hastaların verilerini retrospektif olarak değerlendirmeyi ve blok uygulamalarının etkilerini değerlendirmeyi amaçladık.

Gereç ve Yöntem:
Ocak 2019-Nisan 2021 tarihleri arasında kliniğimizde Fontan cerrahisi uygulanmış hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Etik kurul onayı alındıktan sonra, tıbbi kayıtları incelendi ve verilerine eksiksiz olarak ulaşılanlar çalışmaya dahil edildi. Hastalar; S-PIP bloğu uygulananlar(Grup B) ve uygulanmayanlar(Grup G) olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri, intraoperatif ve postoperatif opioid gereksinimleri, cerrahi süreleri kpb ile aort cross klemp süreleri ve anestezi süreleri değerlendirildi. Cerrahi bitiminde; ekstübasyon süreleri, ilk 24 saat postoperatif ağrı skorları, bulantı, kusma varlığı ile yoğun bakım ve hastane yatış süreleri değerlendirildi. Analizler IBM SPSS Statistics for Windows (Version 28.0) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir.

Bulgular:
Değerlendirmeye alınan hastaların demografik verileri, anestezi ve cerrahi süreleri ile cerrahi prosedür ile ilgili veriler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). S-PIP uyguladığımız hastalarda ekstübasyon süreleri anlamlı olarak daha kısaydı (p<0,05).

Tartışma ve Sonuç:
Sonuç olarak, Fontan cerrahisi sonrasında erken ekstübasyon için uyguladığımız S-PIP bloğunun etkili olduğunu saptadık. S-PIP ve benzeri rejyonel blokların geniş hasta serili prospektif kontrollü çalışmalar ile anestezi pratiğinde kullanılması gerektiğini düşünmekteyiz.