İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-006

Serratus Posterior Superior Interkostal Plan Bloğu

Serkan Tulgar, Bahadır Çiftçi, Ali Ahıskalıoğlu, Bora Bilal, Bayram Ufuk Şakul, Ali Osman Korkmaz, Nureda Nalçacı Bozkurt, Alessandro De Cassai, Augusto J. Torres, Hesham Elsharkawy, Hacı Ahmet Alıcı

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi


Giriş:
Fasiyal plan blokları, torasik epidural ve paravertebral bloklara alternatif olarak giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır. Erektör spina plan bloğu (ESPB), torasik analjezi sağlamak için popüler bir tekniktir, ancak ESPB ile ilgili klinik çalışmaların sonuçları çelişkilidir. Diğer bir teknik, rhomboid interkostal bloktur (RIB). RIB'nin dezavantajı, T2 dermatomunun sefalik yönünü kapsamamasıdır. Bu çalışmamızda yeni bir fasyal plan bloğu olan serratus posterior superior interkostal plan (SPSIP) bloğunu tanımlamaktayız. Bildirimizde anatomi çalışmasını ve miyofasyal ağrı sendromlu 5 hastada başarılı blok uygulaması anlatılmaktadır.

Gereç ve Yöntem:
İstanbul Medipol Üniversitesi Etik ve Araştırma Kurulu (No: 327) onayı alındıktan sonra kadavra çalışması yapıldı. Aynı kuruldan kadavra çalışmasından sonra SPSIP uygulanan hastaların retrospektif değerlendirilmesi için onay alındı (No: 437). Tüm hastalardan onam alındı. SPSIP blok tanım: Oturur / pron pozisyonda bir lineer prob (4-12 MHz) transvers düzlemde spina skapula seviyesinde skapulanın üst medial sınırına yerleştirilerek, trapezius kası, Rm, serratus superior posterior kası (SPSK) ve 2.-3. kotlar görüntülenir. İğne skapulanın medialinden ilerletilir, SPSK ve interkostal kaslar arasındaki fasyal düzleme ulaşmak için 2.-3. kotlar arasındaki alan hedef alınır. İğnenin kot ile temasından sonra lokal anestezik (LA) ajan uygulanır. LA, interfasyal düzlemde kotlar üzerinde kraniyokaudal yönde yayılmalıdır. Anatomi çalışması: Mumyalanmamış bir kadavraya bilateral 30 mL %0.5 metilen mavisi ile SPSIP bloğu yapıldı. Uygulamadan bir saat sonra deneyimli bir anatomist diseksiyonu yaptı (C7-T10 seviyesinde). Vaka Serisi: Kadavra bulguları göz önünde bulundurularak miyofasyal ağrı sendromu tanısı almış hastalara blok uygulandı. 40 dk sonra dermatom bakıldı.

Bulgular:
Kadavra çalışmasının sonuçları tablo 1 de, vaka serisi sonuçları tablo 2 de görülmektedir.

Tartışma ve Sonuç:
SPSIP alanı C7-T2/3 spinöz proçeslerden, 2. ve 5. kotların lateraline kadar uzanır. Anatomi çalışmamız bloğun etki mekanizmasının rhomboid major kası, erektör spina kası, subscapularis/serratus anterior kaslarının derin fasyası ve interkostal sinirleri kapsadığını göstermektedir. Hastalarımızda SPSIP blok; boyun arkasında, omuz ve hemitoraksta multidermatomal sensoryal blok sağlamıştır. SPSIP bloğu torasik analjezi için güvenli, basit ve etkili bir teknik gibi görünmektedir.