İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-071

Kardiyovasküler Cerrahi Anestezisinde Takayasu Arteritli Hasta Takip Deneyimi

Ecem KOLCU KUĞU, Nihan YAPICI, Osman EKİNCİ, Dilek SÖZMEN SAVAŞKAN

SBÜ Haydarpaşa Numune EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD


Giriş:
Öncelikli olarak aort ve ana dallarının tutulumu ile seyreden, kronik, sistemik büyük damar vasküliti olarak da bilinen Takayasu arteriti (TA), kötü prognozu nedeniyle son yıllarda dikkat çekmiştir(1). Bu olguda takayasu arteritli, asendan aort anevrizması ve aort yetmezliği olan hastanın preop, intraop ve postop takip sürecini sunmayı amaçladık.

Olgu:
32 yaşında erkek hasta; bilinen takayasu arteriti dışında ek hastalığı yoktu. Takiplerinde asendan aort anevrizması saptanması üzerine elektif operasyon planlandı. Preop anestezi değerlendirmesi ile gerekli hazırlıkları yapıldı. Operasyon sırasında dokularda enflamasyona bağlı olarak ciddi adezyonlar görüldü. Bu adezyonlara bağlı olarak operasyon sırasında komplikasyonlar gelişti; 17dk TCA(total sirkulatuar arrest), 267dk cross süresi ile operasyon 12 saat sürdü. Hasta kardiyopulmoner baypastan ayrılamadı. İABP(intraaortik balon pompası) ve ECMO(ekstrakorporal membran oksijenizasyonu) takılarak sternum açık şekilde yüksek doz 3’lü inotrop desteğinde yoğun bakım ünitesine(YBÜ) alındı. Postop 1.günde balon olan bacakta femoral emboli sebebiyle endarterektomi yapıldı. Postop 2.günde bacakta kompartıman sendromu gelişti fasyatomi açıldı. Postop 1-3-6.günde kanama kontrolü için opere edildi. Postop 6. ve 8.günde ECMO’dan ayrılma denemesi yapıdı ancak hasta tolere etmedi.. Postop 9.gün ECMO’dan başarıyla ayrıldı. Ancak 30 dk sonra derin hipotansiyonu takiben kardiyak arrest gelişti ve hasta ex oldu.

Tartışma ve Sonuç:
Takayasu arteriti olan hastaların %90'ından fazlasında arkus aorta ve dallarında bazı lezyonlar vardır ve 10 yıllık mortalite %5’e kadar çıkar(2). Hastaların preop değerlendirmeleri, intraop ve postop kan basıncının stabilliğinin korunması başta olmak üzere yakın takibi çok önemlidir. Bu olguda çok uzun operasyon süresinde zorlu bir anestezi takibi gerekmiştir. Ancak anestezi açısından herhangi bir komplikasyon yaşanmamıştır. Postop YBÜ’nde hemodinamik, metabolik ve solunumsal yönetim yapılmış, yakın takip ve tedaviye rağmen art arda oluşan komplikasyonlar önlenememiş ve hasta kaybedilmiştir.