İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-071

Diş Tedavileri Genel Anestezi Altında Gerçekleştirilen Çocuklarda Kullanılan Farklı İki Kaf Basıncı Ölçüm Metodunun Postoperatif Boğaz Ağrısı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması

Dilek GÜNAY CANPOLAT, Seher ORBAY YAŞLI, Zeynep TOSUN, İnci DEVRİM

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi


Giriş:
Güvenli bir hava yolu temini, genel anestezi yönetiminin en önemli bileşenidir. Hava yolu güvenliğinde altın standart endotrakeal entübasyondur. Kaflı endotrakeal tüpler, laringeal mukoza hasarına neden olabilir. Endotrakeal kaf basıncı monitorizasyonu, kaf basıncı ilişkili komplikasyonları azaltabilir. Bu çalışmanın amacı, kapsamlı diş tedavileri genel anestezi altında gerçekleştirilen çocuklarda endotrakeal tüp kaf basıncı (ETTkb) takibi için kullanılan aralıklı ölçüm yapılan geleneksel manometre veya sürekli ölçüm yapılabilen otomatik kaf basıncı manometresi yöntemlerinin, boğaz ağrısı ve diğer postoperatif komplikasyonlar üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onayı alındıktan sonra gerçekleştirilen prospektif ve gözlemsel çalışmaya, toplam 196 hasta dahil edildi ve hastalar iki gruba ayrıldı. İntaraoperatif endotrakeal tüp kaf basıncı ölçümleri ve izlemi Grup1’de (n=98) geleneksel bir kaf basıncı manometresi (GKBM) ile gerçekleştirilirken; Grup 2’de (n=98) otomatik kaf basıncı manometresi (OKBM) ile gerçekleştirildi. Demografik veriler, entübasyon ve operasyon süresi, entübasyon deneme sayısı kaydedildi. MAP (Ortalama Arter Basıncı), HR (Kalp Hızı) ve endotrakeal tüp kaf-basıncı belirli zamanlarda kaydedildi.

Bulgular:
Demografik veriler, entübasyon deneme sayısı ve entübasyon süresi her iki grupta da benzerdi. MAP ve HR değerleri ölçüm zamanlarında gruplar arasında farklılık göstermedi (p>0.05). ETTkb değerleri ölçüm zamanlarında Grup 1'de Grup 2'ye göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p<0.05). Postoperatif komplikasyon görülme sıklığı Grup 1'de Grup 2'ye göre yüksekti. Boğaz ağrısı Grup 1'de daha yüksek iken, öksürük ve ses kısıklığı gruplar arasında benzerdi (p<0.05, p>0.05).

Tartışma ve Sonuç:
Genel anestezi altında dental tedaviler gibi oral işlemlerin gerçekleştirildiği hastalarda, ETTkb değerlerinin OKBM gibi sürekli bir ölçüm yapan bir yöntemin aralıklı ölçüm yapan GKBM yöntemine göre daha etkin olduğu sonucuna varılmıştır.