İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-019

Konvansiyonel videolaringoskoba karşı 3D printed videolaringoskop: Üçüncü adım

K.Varlık Erel, Nagehan Ümit Karacan

Karabük Eğitim Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon


Giriş:
Videolaringoskoplar zor havayolu algoritmasının bir parçasıyken (1), Covid 19 pandemisi sonrası çok yaygın kullanılmaya başlandı (2). Konvansiyonel videolaringoskopların yüksek maliyeti ve elimizde az sayıda oluşu nedeniyle Covid 19 pandemisi döneminde eldeki imkanlarla geliştirdiğimiz (birinci adım) 3D printed videolaringoskobu (3DPVL) olgu serisinde sunarak (ikinci adım) güvenli olduğunu saptamıştık (3). Üçüncü adım olarak 3DPVL ile konvansiyonel bir videolaringoskobu (KVL) karşılaştırmayı amaçlayarak bu çalışmayı planladık.

Gereç ve Yöntem:
Adnan Menderes Üniversitesi KAEK'undan etik kurul izni sonrası 3 boyutlu yazıcıdan bastırılarak oluşturulan laringoskop bleydlere wifi endoskopik kamera takılarak 3D printed videolaringoskop oluşturuldu. Görüntü wifi android telefona kablosuz olarak aktarıldı. 3DPVL grubu bu laringoskop ile KVL grubu ise STORZ C-mac videolaringoskop ile entübe edildi. Zor havayolu düşünülmeyen, BMI 2'in altında ASA I-II, toplam 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 3DVL(grup1,n=15) ve KVL(grup2,n=15) olarak iki gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu sonrası, direkt laringoskopi ile cormack lehane skoru kayıt edildi. Ardından 3DVL/KVL ile endotrakeal entübasyon sağlandı. Entübasyon süresi, deneme sayısı ve postoperatif erken komplikasyon kayıt edildi. Uygulayıcı tarafından videonun görüntü kalitesi ve uygulayıcının memnuniyeti(1-5 puan) değerlendirildi. Hastaların entübasyon öncesi KAH, NIKB ve SPO2 değerleri kaydedildi.

Bulgular:
Gruplar arasında demografik veriler,BMI ve hemodinamik veriler bakımından anlamlı farklılık saptanmadı. Cormack Lehane skoru grup1’de 1,6±0,51, grup2’de 1,4±0,51 olarak hesaplandı(p=0,38). Entübasyon süresi gruplar arası sırasıyla 32,6±18 sn ve 27,06±11,37 sn olarak saptandı(p=0,4). Entübasyon deneme sayısı grup1’de 1,2±0,63 grup2’de 1±0,01 olarak hesaplandı(p=0,31). Grup 1’deki 1 hastada postoperatif erken komplikasyon olarak boğaz ağrısı saptandı. Uygulayıcı tarafından entübasyon görüntü kalitesi grup1 ve 2’de sırasıyla 4,1±1,28 ve 4±0,47 olarak hesaplandı(p=0,27). Entübasyon memnuniyeti sırasıyla 4±1,24 ve 4,1±0,31 olarak hesaplandı(p=0,59).

Tartışma ve Sonuç:
Sonuçlarımıza göre 3DVL ile entübasyon, düşük komplikasyon oranı ve uygulayıcıların yüksek memnuniyeti ile KVL'lar gibi güvenle kullanılabilmektedir. 3DPVL'un organik bir materyal olan polilaktik asitten (PLA) üretilmesi ve her hastada değiştirilebilmesi, ekonomik olması konvansiyonel VL göre en önemli avantajıdır. Daha geniş vaka serili, karşılaştırmalı, prospektif çalışmalarda güvenle kullanılabilir.