İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-092

Ameliyathane Odası Hipertansiyonun İntraoperatif ve Postoperatif Hemodinamiye Etkileri

Gülsen Keskin, Bengü Kocaman, Oya Kale, Selime Elif İşlek Aksoy, Gözde Bumin Aydın

SBÜ, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi


Giriş:
Preoperatif hipertansiyon, intraoperatif hemodinamik instabiliteye yatkınlık oluşturabilir. Ameliyathanenin kendine özgü ortamı, büyük cerrahi ışıklar, ameliyat masası ve monitör sesleri gibi hastaların endişelerini arttırabilecek birçok ameliyathane uyaranı nedeniyle ortaya çıkabilen “Diagnosed In Operating Room (DIOR) with Hypertension" nun %28 sıklıkla görüldüğü bulunmuştur. Bu çalışmada, preoperatif kan basıncı değerleri 140/90 ve üzeri olan hastaların preoperatif risk faktörlerinin belirlenmesi ve intraoperatif hemodinami üzerine etkilerinin araştırılması planlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:
Çalışma, hastane etik kurul onayı (109/36-19.04.2021) alındıktan sonra Helsinki deklarasyonuna ve İyi Klinik Uygulama ilkelerine göre yürütülmüş prospektif, kesitsel ve gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya katılmayı kabul eden, 18 yaş üzeri nonkardiyak elektif cerrahi vakaları dahil edildi. Hastaların demografik verileri, ASA fiziksel durumları, eşlik eden hastalıkları ve ilaç kullanımları, geçirilmiş operasyon öyküsü, sigara kullanımı, planlanan operasyon, üre, kreatinin değerleri kaydedildi. Premedikasyonsuz olarak ameliyat salonuna alınan hastaların 140/90 mmHg üzeri kan basıncı (KB) ölçümleri hipertansiyon olarak kabul edildi. KB değeri 180/110 mmHg ve üzeri olan hastalar 0.03 mg /kg midazolam iv (maks 2.5 mg) ile sedatize edildi ve 180/110 mmHg’nın altına düşmeyen hastaların operasyonu ertelendi. İntraoperatif ve uyandırma odasındaki sistolik kan basıncı (SKB), diastolik kan basıncı (DKB), ortalama kan basıncı (OKB), kalp tepe atımı (KTA) değerleri kaydedildi.

Bulgular:
Çalışmaya, kayıtları düzenli olan 307 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 49.06 ± 15.69 yıl, vücut kitle indeksi ortalaması 27.76 ± 5.01 idi. Hastaların demografik verileri ve klinik özellikleri Tablo 1.‘de verilmiştir. 147 (%47.9) hastanın ameliyat masasında KB ölçümleri 140/90 mmHg’nın üzerindeydi. İntraoperatif ve uyandırma ünitesinde 66 (%63) hastanın 5 dakikadan uzun sren hipotansif atağının olduğu görüldü (Figür 1). Hasta grubumuzda, ameliyat masası hipertansiyonu yaş, kilo ve VKİ ile ilişkili bulundu (p<.001) (Tablo 2). Geçirilmiş operasyon ve ek hastalık varlığı ameliyat odası hipertansiyonu ile ilişkili, sigara kullanımı ile ilişkili değildi (Tablo 3).

Tartışma ve Sonuç:
İleri yaş, artmış vücut kitle indeksi ve ek hastalığı olan hastalarla ilişkili ameliyat odası hipertansiyonunun hemodinamik instabilite nedeni olabileceği unutulmamalıdır.