İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-101

Nadir Görülen Serebral Kist Hidatik Cerrahisinde Anestezi Yönetimi Deneyimlerimiz

İrem Ece Sönmez, Gönül Tezcan Keleş

Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi. Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D.


Giriş:
Kist hidatik(KH), Echinococcus granulosus kaynaklı paraziter hastalıktır. Türkiye endemik ülkeler arasında yer alır(1). Karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturur. Sunumumuzda intrakraniyal KH vakalarında anestezi yönetimi, komplikasyonlar ve anaflaksi riskine karşı önlemleri paylaşmayı hedefledik.

Olgu:
OLGU 1: 57 yaş kadın; görme bozukluğu, hareketlerde yavaşlama, baş ağrısı şikayetleriyle başvurdu. Kranial görüntülemesinde sağ pariyatel lobda 6,5cm kistik lezyon izlendi. OLGU2: 58 yaş erkek; yürürken sendeleme ,nöbet şikayetleriyle başvurdu. Kranial görüntülemesinde sağ fronto-temporal seviyede 5,5cm kistik lezyon izlendi.Her iki olguya preoperatif albendazol tedavisi başlandı. 2mcg/kg fentanyl, 2mg/kg propofol, 1mg/kg rokuronyum ile anestezi indüksiyonunu takiben arter kanülü yerleştirildi. 2mg/kg metilprednizolon ve 40mg pantoprozol eklendi. Kist %3 NaCl ile yıkandı, dowling yöntemi ile eksize edildi. Hastalarda peroperatif komplikasyon gelişmedi. Ekstübe edilip servise yollandı.OLGU 3: 2 yaş erkek; Bulantı- kusma, sağ gözde bakışı kısıtlılığı şikayetleriyle başvurdu. Sağ gözde horizontal hareket kısıtlılığı, ışık refleksi zayıf pozitif, pupiller anizokorik saptandı. Kranial görüntülemesinde sağ temporal lob anteriorda orbital apekse komşu 3.3cm kistik lezyon izlendi. Preoperatif albendazol tedavisi başlandı. Fentanly 2mcg/kg, propofol 3mg/kg, rokuronyum 1mg/kg ile anestezi indüksiyonunu takiben arter kanülü yerleştirildi. 1mg/kg metilprednizolon ve 10mg pantoprozol eklendi. Kist %3 NaCl ile yıkandı, dowling yöntemi ile eksize edildi. Hastada peroperatif komplikasyon gelişmedi. Ekstübe edilip servise yollandı.

Tartışma ve Sonuç:
TARTIŞMA: KH olgularında spontan veya cerrahi sırasında rüptür olabilmekte ve anaflaksi görülebilmektedir. Rüptür sonrası anaflaksi insidansı %2 olarak bildirilmiştir(2) ve Tip 1 hipersensivite reaksiyonuna bağlıdır. Anestezi altında anaflaksinin tanınması güçleşmektedir. Genel anestezi sırasında hipotansiyon, bronkospazm ve ürtiker ana semptomlardır(3). Anaflaksiden kaçınmak için profilaktik kortikosteroid kullanımı önerilmektedir(4) Olgularımızda anaflaksi gözlenmedi. Profilaktik kortikosteroid uygulandı, peroperatif hemodinamik invazif monitorizasyon yapıldı ve cerrahi saha yakından takip edildi. Anaflaksi tedavisinin temel ilacı adrenalin puşe ve infüzyon verilmek üzere hazır bulunduruldu.SONUÇ: Kist hidatik anaflaktik şok nedeni ile ölümcül olabilir. Ameliyat alınacak hastalarda anafilaksi hazırlığı tam olmalıdır. Profilaktik kortikosteroid uygulanması cerrahi sahada rahat çalışılmasına ve anaflaksi riskinin azaltılmasına katkı sağlamıştır.