İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-047

Kediotu (Valerian Root) Kullanımına Bağlı Gelişen Hiponatremi Olgusu

Ayşe Nur Soytürk, Sevil Aktaş, Serkan Şimşek, Veysel Erden

S.B.Ü. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği


Giriş:
Hiponatremi serum Na <135 mmol/L olması durumudur. Primer polidipsi, kalp yetmezliği, hipotiroidi gibi durumlar, diüretikler, antipsikotikler ve birçok farklı ilaç ve madde kullanımları da hiponatremi ile sonuçlanabilmektedir. Burada hiponatreminin nadir bir nedeni olarak insomnia tanısı ile kediotu (valerian root) kullanımına bağlı GKS düşüklüğü gelişen ve yoğun bakımda invaziv mekanik ventilatör desteğinde takip edilen bir olgu nadir görülmesi sebebi ile sunulmaktadır.

Olgu:
Bilinen astım ve hipertansiyon tanıları mevcut olan 58 yaşında kadın hasta nöbet geçirme ve şuur bulanıklığı nedeniyle acil servise getirilmiş. GKS 5 olan hasta orotrakeal entübe edilerek mekanik ventilatöre bağlandı, ünitemize yatırıldı. Yapılan tetkiklerinde üre 18.1 mg/dL, kreatinin 0.7 mg/dL, potasyum 3.53 mmol/L, sodyum 107 mmol/L, klor 74.6 mmol/L idi. Glukoz 274 mg/dL ölçüldü, diğer laboratuar bulguları normaldi. Mekanik ventilasyon desteğinde alınan kan gazında pH 7.04, pO2 398.6 mmHg, pCO2 31.1 mmHg, HCO3 8.4 mmol/L, Laktat 12.47 mmol/L olarak ölçüldü. Çekilen beyin MRG ve BT görüntülemelerinde anlamlı patoloji saptanmadı. Fizik muayenesinde patolojik bulgu saptanmadı. Salbutamol, montelukast, doksazosin ve insomnia nedeniyle günde 1 kez valerian root içerikli ilaç kullanmaktaydı. İlaçları kesildi. Tedavisi % 0.9 NaCl ve %3 NaCl ile düzenlendi. Propofol ile sedasyon sağlandı. Hemodinamisi stabil seyretti. Etiyolojiye yönelik yapılan incelemede prokalsitonin ve CRP normal, tiroid fonksiyonları, kortizol ve ACTH düzeyleri, idrar dansisitesi, 24 saatlik idrar sodyumu normal sınırlardaydı. Aktif enfeksiyon bulgusu saptanmadığından antibiyotiksiz takip edildi. Diğer nedenler dışlanarak hiponatremi kediotu kullanımına bağlandı. Entubasyonun 2. gününde sodyum 143 mmol/L ölçülen, laktat düzeyi 0.57 mmol/L olan hasta hipertonik tedavisi ve sedasyonu kesilerek ekstübe edildi. Takibinde GKS 15 ile dahiliye servisine taburculuğu sağlandı.

Tartışma ve Sonuç:
Çeşitli nedenlerle hiponatremi gelişebilmekte, nonspesifik bulgulardan komaya kadar farklı durumlara neden olabilmektedir (1). Hiponatremi ile başvuran hastalarda sık görülen sebepler araştırılırken ilaç kullanım öyküsünün de sorgulanması, kediotu kullanımının da sorumlu olabileceği unutulmamalıdır.