İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-040

Yoğun Bakım Ünitesinde Takip Edilen Covid-19 Pnömonili Hastalarda Sitokin Fırtınasında Tociluzimab Tedavisinin Etkinliğinin Değerlendirilmesi.

Serpil Şehirlioğlu, Fatma Özdemir, Melike Tezdönen, Ülkü Aygen Türkmen, Döndü Genç Moralar

SBÜ Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Kliniği


Giriş:
Tüm dünyada pandemiye neden olan SARS-CoV 2 virüsü ile enfekte ciddi covid-19 pnömonili hastalardan yapılan immunopatolojik incelemelerde, IL-6 reseptör aktivitesi ile birliktelik gösteren sitokin fırtınası geliştiği gösterilmiştir (1,2,3,4). Bu çalışmanın amacı yoğun bakım ünitesinde takip edilen ciddi covid-19 pnömonisi olan, sitokin fırtınası gelişen, mekanik ventilatör desteği altındaki hastalarda tociluzimab kullanımının P/F (PaO2/FiO2, Horowitz) oranı üzerine ve sitokin fırtınasını kontrol altına alarak oksijenasyonu artırmada etkinliğini değerlendirmektir.

Gereç ve Yöntem:
Bu çalışma yoğun bakımda ciddi SARS-CoV2 enfeksiyonu nedeniyle sitokin fırtınasında olan hastalarda retrospektif olarak planlanmıştır. 23 mart 2020 - 1 haziran 2020 tarihleri arasında yoğun bakımda takip edilmiş olan hipoksisi (Maske O2 15 L/dak ile spO2 ≤%92 veya PaO2/FiO2≤200), göğüs röntgeninde bilateral pulmoner infiltrasyonları ve yüksek inflamatuar belirteçleri ( CRP, D-Dimer, Ferritin, Fibrinojen, LDH, lenfopeni vb.) olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Tociluzimab kullanılan 39 hasta (Grup 1) ve hastaneye tedarik edilene kadar tociluzimab kullanılmamış 37 hasta (Grup 2) retrospektif olarak değerlendirdi. Tociluzimab 8 mg/kg dozunda 24 saat aralıklarla iki doz olarak verildi. Tociluzimab sonrası 3, 7, 14, 28. günlerde P/F analizi, mortalite oranları ve enflamasyon parametreleri tarandı.

Bulgular:
Grupların demografik verileri, Tablo 1 de verilmiştir.Gruplar arasındaki karşılaştırmada P/F değerleri 7. Günde Grup 1’de anlamlı daha yüksekti (p=0.012). Grup1’de grup içi yapılan P/F ölçümlerinin değerlendirmesinde istatistiksel olarak 7.günde, 1 ve 3.güne göre daha yüksek P/F oranları mevcuttu (p 0.001). Tociluzimab kullanılan hastalarda CRP değerlerinde 3. günden itibaren anlamlı düşüş görüldü.Lenfosit değerlerinde ise 7. günde anlamlı yükseliş görüldü.Gruplar arasında mortalitenin 28. Günde Grup 1 de %43.58, Grup 2 de ise %64.86 olduğu görüldü.

Tartışma ve Sonuç:
Bu çalışmada tociluzimab kullanımının hastaların P/F oranlarında yükselme ve oksijenasyonda iyileşmeye neden olduğu görüldü. Mortalite yüzdelerinin de tociluzimab kullanılan grupta daha düşük olduğu saptandı. Sitokin fırtınası gelişmiş olan ciddi covid pnönonili hastalarda tociluzimab kullanımının enflamatuar sitokinleri azaltarak alveoler harabiyeti azaltabileceği düşünülmektedir. Erken dönemde tociluzimab tedavisi düşünülebilir.