İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-111

Dural Ponksiyon Sonrası Baş Ağrısı Tedavisinde Transnazal Sfenopalatin Gangliyon(SPG) Bloğu

SEDA CANSABUNCU, LAMAN GASİMOVA, SİMGE YILDIZ, ERDEM MARAŞLI, YUNUS GÜRKAN TÜRKER, HÜLYA BİLGİN

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ


Giriş:
Dural ponksiyon sonrası baş ağrısı nöroaksiyel bloklara bağlı postpartum dönemde %1-2 ortaya çıkan anne bebek etkileşimini sınırlayan kronik baş ağrısı ve subdural hematoma yol açabilen önemli bir komplikasyondur.Konservatif tedaviye yanıt alınamayan hastalarda transnazal SPG bloğu minimal invaziv,etkin ve güvenli bir tedavi olduğu literatürde vaka serileri ve sınırlı çalışmalarla gösterilmiştir. (1)

Olgu:
Bilinen ek hastalığı olmayan,28 yaş, sezaryen doğum sonrası 3. günde acile postoperatif 2. gün başlayan enseden oksipitale yayılan basınç tarzında, ayağa kalkınca artış gösteren supin pozisyonda azalan şiddetli baş ağrısı şikayetiyle başvurdu. Parasetamol, kafein ve kodein fosfat içeren kombine tedaviye rağmen şiddetli baş ağrısı devam eden ve günlük aktivitelerini kısıtlayan hastaya,onam alınarak oluklu, plastik gövdeli, pamuk uçlu eküvyon çubuğu ile %10 luk 350 mg lidokain kullanılarak bilateral transnazal sfenopalatin gangliyon bloğu uygulandı. İşlem öncesi vizüel analog skala (VAS) değeri 9 olan hasta blok yapıldıktan 60 dk sonra VAS 0 olarak değerlendirildi. İki saat acilde takip edilen hastada in komplikasyon gözlenmedi önerilerle eve taburcu edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Altın standart olarak kullanılan epidural kan yaması; subdural hematom, enfeksiyon, menenjit, radiküler ağrı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilen invaziv bir yöntemdir. (2) Topikal transnazal SPG bloğu,parasempatik etkiyle indüklenen serebral vasküler vazodilatasyonu bloke ederek semptomatik bir rahatlama sağlar. Prosedür acil serviste uygulanabilir, kolay öğrenilebilir ve güvenilirdir. (3)Transnazal SPG blok konservatif tedavinin yetersiz kaldığı dural ponksiyon baş ağrısı tedavisinde günümüzde altın standart olarak kabul edilen epidural kan yamasına güvenli, uygulaması kolay, minimal invaziv ve etkin alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir. (4)