İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-045

Kısa Süreli Hiperoksik Ventilasyonun Hücre Bütünlüğü ve Oksidatif Stres Üzerine Etkileri: Domuz Modeli

Halim ULUGÖL, Gülsüm KARDUZ, Emir KILINÇ, Uğur AKSU, Evren ŞENTÜRK, Mukadder ORHAN SUNGUR, Mert ŞENTÜRK, Fevzi TORAMAN

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, İstanbul


Giriş:
Hiperoksinin olası yararları ve zararları hakkında süregelen bir tartışma vardır (Akca O. WHO Needs High FIO2? Turk J Anaesthesiol Reanim 2017:45:181-192.) Kanıta dayalı tıbbın verilerini kullanan ve güven duyulan organizasyonlar hiperoksi hakkında karşıt önerilerde bulunabilmektedir. Bu çalışmanın sıfır hipotezi, cerrahi stres altındaki domuz modelinde hücresel bütünlüğün hasarını gösteren parametrelerde hiperoksik ve normoksik ventilasyon arasında fark görülmeyeceğidir.

Gereç ve Yöntem:
Deney hayvanı etik kurul onamı alınan (DEHAM-2017/33) çalışmamıza vertebra cerrahisi uygulanan 19 dişi Yorkshire Domuzu dahil edildi. Domuzlar randomize edilerek 3 saat boyunca normoksik ventilasyon (FiO2=%30; n=10) veya hiperoksik ventilasyon (FiO2=%100; n=9) ile ventile edildi. Hücresel bütünlük-hasar tespiti için sialik asit (SA), malondialdehit (MDA), ileri okside protein ürünleri (AOPP) ve iskemi modifiye albümin (IMA) düzeylerine bakabilmek için hem başlangıçta hem cerrahi bitiminde kan örnekleri alındı. Tüm verilerin normal dağılımı Kolmogorov–Smirnov ve Shapiro– Wilk testi kullanılarak test edildi. İstatistiksel karşılaştırmada, gruplar arasında unpaired-t, grup içi zamanlar arasında ise paired-t testi kullanıldı, p <0.05 anlamlı kabul edildi.

Bulgular:
Tüm biyobelirteçler başlangıçta her iki grup için benzerdi (p>0.05). Deney süresi sonunda normoksik ventilasyon uygulanan hayvanlarda SA (p<0,05), MDA (p<0,05), AOPP (p<0,01) değerlerindeki fark anlamlı iken ve IMA seviyelerindeki fark anlamlı değildi. (Figür 1-4)

Tartışma ve Sonuç:
Daha önceki çalışmamızda, cerrahi stres olmadan uygulanan hiperoksik ve normoksik yapay solunum uygulamaları arasında, biyobelirteç ölçümleri bakımdan fark bulunmamıştı (Aksu U. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg, September 2021, Vol. 27, No. 5). Bu çalışmada, cerrahi stres ile, hiperoksik ventilasyonun daha koruyucu rolü olabileceği gösterilmiştir.