İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-121

Perkutan Nefrolitotomi Yapılan Serebral Palsi Tanılı Hastalarda Perioperatif Anestezi Yönetimi: Olgu Serisi

Kazım Koray ÖZGÜL, Nursen Karaca, Işık Alper

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
Serebral palsi, farklı derecelerde nörolojik, duyusal ve motor bozukluları tanımlayan bir hastalık grubudur. Bu hastalarda bilişsel fonksiyonlarda gerilik preoperatif değerlendirmede güçlüğe neden olurken, kas spastisiteleri ve kontraktürlere bağlı pozisyon güçlüğü, nöbet kontrolü, solunum fonksiyonlarının optimizasyonu perioperatif anestezi yönetimini zorlaştırmaktadır. Bu olgu serisinde, nefrolitiazis nedeniyle perkutan nefrolitotomi operasyonu yapılan serebral palsili (CP) üç hastada perioperatif anestezi yönetimimizden bahsedilecektir.

Olgu:
Olgu 1: 45 yaşında erkek hasta (50kg, 160cm). CP ve epilepsi tanılı, yutma güçlüğü mevcut. Olgu 2: 20 yaşında kadın hasta (22kg,130cm) CP, epilepsi tanılı, paraplejik, ventrikuloperitoneal şantı mevcut. Olgu 3: 25 yaşında kadın hasta (20kg,135cm). CP, epilepsi ve hidrosefali tanılı, ventrikuloperitoneal şantı mevcut. Hastaların tamamında ileri derecede ekstremite kontraktürleri ve skolyoz mevcuttu. Preoperatif değerlendirmede kooperasyon kurulamayan ve zor entübasyon olarak değerlendirilen hastalar tüm hazırlıklar yapılarak operasyon salonuna alındı. Standart monitörize edilerek 3-5 dk %100 O2 ile preoksijenizasyon uygulandı. Anestezi indüksiyonu 10 mcg/kg atropin, 1 mg/kg %2 lidokain, 2 mg/kg propofol, 1 mcg/kg fentanil ve 0.5 mg/kg roküronyum bromür ile sağlandı. Video laringoskop eşliğinde spiralli tüple endotrakeal entübe edilen hastalar tidal volüm 5ml/kg olacak şekilde mekanik ventilatör desteğine alındı. İnvaziv arteriyel basınç ve vücut ısısı monitörizasyonu yapıldı. Anestezi idamesi %50-%50 O2-hava karışımı içinde %2 sevofluran ve remifentanil infüzyonu ile sağlandı. Basınç noktaları jel-pedlerle desteklenerek ve göz koruması sağlanarak pron pozisyon verildi. Sırasıyla 170, 100, 100 dakika süren operasyonlarda herhangi bir sorun yaşanmadı. Postoperatif analjezi amaçlı, 10mg/kg parasetamol ve 1mg/kg tramadol uygulandı. Vital bulgular stabil olarak postanestezik bakım ünitesine transfer edilen olgular sırasıyla 5., 8. ve 4.günlerde şifa ile taburcu oldular.

Tartışma ve Sonuç:
Serebral palsi hastalarında sıklıkla eşlik eden motor, nörolojik, solunumsal, kardiyak, gastrointestinal ve duyusal bozukluklar nedeniyle anestezi yönetimi özelliklidir. Kas spastisiteleri, kontraktürler ve skolyoz varlığı; pozisyon, damar yolu erişimi, invaziv monitorizasyon ve endotrakeal entübasyonda güçlüklere neden olmaktadır. Postoperatif dönemde hipoksi ve hipotermi kas spazmlarını tetikleyebileceğinden yakından takip edilmelidir.