İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-058

SEDLine Monitörü ve İntraoperatif nöromonitorizasyon Eşliğinde Skolyoz Cerrahisi Deneyimimiz

Dilek Çetinkaya, Rüştü Özdemir

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi


Giriş:
Skolyoz omurganın lateral eğriliği ve rotasyonu ile birlikte görülen bir yapısal bozukluktur. Omurilik veya sinir köklerinin nörolojik yaralanması, skolyoz cerrahisinin korkulan bir komplikasyondur (1). Skolyoz düzeltme ameliyatları sırasında intraoperatif nörolojik hasarı tespit ve önlemek için intraoperatif nöromonitorizasyon (İONM) kullanılır. Ancak monitorizasyon sırasında yanlış pozitiflikler anestezi derinliği başta olmak üzere pek çok faktörden etkilenir (2). Bu yüzden anestezi derinliğinin takibi önemlidir.Hasta durum indeksi (PSI) 4 kanallı bir elektroensefalograf monitörü (SEDLine, Masimo Corporation;USA) ile izlenen anestezi etkisinin klinik olarak doğrulanmış bir ölçüsüdür (3).Bu yazıda İONM eşliğinde skolyoz cerrahisi uygulanan bir hastada anestezi derinliğinin takibinde SEDLine kullanımı deneyimimizi sunmayı amaçladık.

Olgu:
Skolyozu bulunan (Şekil 1) 17 yaşındaki kız hasta cerrahi düzeltme için operasyona alındı. Rutin monitorizasyon yanında hastanın alın bölgesine SEDLine sensörü O3 Rejyonel oksimetri sensörü yerleştirildi. Anestezi indüksiyonunda propofol, rokuronyum ve remifentanil kullanıldı. Entübasyonu takiben invaziv monitorizasyon ve nöromonitorizasyon (Motor evoked potential (MEP) ve Somatosensory evoked potential (SSEP)) yapıldı. Bazal değerler kaydedildi. Anestezi idamesi propofol ve remifentanil infüzyonu ile Sedline verilerine göre uygulandı. Cerrahi boyunca MEP ve SSEP yanıtları korundu. Operasyon 6.5 saat sürdü. Hasta ameliyat odasında ekstübe edildi ve nörolojik defisit olmadan servise gönderildi. Postoperatif 1. günde torakolomber korse ile mobilize edildi.

Tartışma ve Sonuç:
İntraopertatif monitorizasyon anestezik ajanlardan etkilenmektedir. Derin anesteziden kaçınmak ancak yeterli düzeyde anestezi sağlamak skolyoz cerrahisinde baş edilmesi gereken birçok faktörden biridir. PSI’in anestezi ve sedasyon derinliğini saptamada farklı uygulamalarda doğruluğu kanıtlanmıştır (4,5). Bu vaka skolyoz cerrahisinde nöromonitorizasyonu yönetmede kullanılan ilk vakadır. Biz bu uygulama sırasında anestezi titrasyonu ile PSI değerini 25-50 arasında tutarak nöromonitorizasyon verilerinde düşme yaşamadık ve postoperatif hasta da herhangi bir nörolojik defisit ile karşılaşmadık.Sonuç: PSI değerinin anestezi derinliğinin takibinin gerekli olduğu vakalarda kullanılabileceği görüşündeyiz.