İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-031

ARKUS REKONSTRUKSİYONU YAPILAN YENİDOĞANDA KARDİYOPULMONER BYPASS SONRASI GELİŞEN KANAMA DİYATEZİ YÖNETİMİ

Selin Sağlam, İncila Ali Kahraman, Ezgi Direnç Yücel, Funda Gümüş Özcan

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi


Giriş:
Pediatrik kardiyak cerrahisi sonrası kanama, özellikle neonatallerde ve infantlarda daha büyük çocuklara göre daha yüksek oranda görülmektedir (3). Kanama nedeninin tespiti ve efektif tedavi ile hemostazın sağlanması oldukça zordur. Bu sunumda yenidoğan döneminde açık kalp ameliyatı sonrası kanama diyatezi gelişen olguda homeostatik yönetimimizi paylaştık.

Olgu:
Pediatrik kardiyovasküler yoğun bakım ünitesinde entübe, PGE1, milrinon infüzyonu ile takip edilen 7 günlük 2,6 kg kız bebek, borderline sol ventrikül ve arkus aorta hipoplazisi nedeniyle arkus rekonstrüksiyonu planlanarak operasyona alındı. Rutin anestezi indüksiyonu sonrası sağ internal juguler venöz kateterizasyon, sol femoral ve sağ radial arter kanülasyonu ile arter monitorizasyonu sağlandı. Renal, serebral oksijen satürasyon takibi için NIRS monitörizasyonu uygulandı. Nazofarengeal Isı probu yerleştirildi. Sternotomi öncesi 25 mg/kg traneksamik asit yapılarak 10 mg/kg/saat’ten infüzyon uygulandı. KPB için antikoagülasyon 350 ü/kg heparin ile sağlandı. Perfüzyon prime solüsyonunda 150 ml eritrosit süspansiyonu (ES), 50 ml taze donmuş plazma, 1000Ü heparin kullanıldı. 300 dk cerrahi, 175 dk KPB, 149 dk kros klemp süresi olan hastada antegrad serebral perfüzyon 59 dk sürdü. KPB sonrası 1350Ü protamin ile heparin nötralizasyonu sonrası ACT 165sn ölçüldü. Hemostaz sağlanması amacıyla hasta 37,0 dereceye ısıtılarak 80 ml ES, 50 ml kriyopresipitat, 60 ml aferez trombosit süspansiyonu, 240 mg fibrinojen uygulandı, cerrahi kanama kontrolü sağlanarak operasyon bitiminde sternum açık şekilde pediyatrik kardiyovasküler yoğun bakıma transfer edildi. Sızıntı şekline kanamasının devam etmesi üzerine point of care (POC-ROTEM) çalışılan hastada INTEM’ de CT uzaması (261 sn) görülmesi üzerine faktör eksikliği düşünülerek Faktör 7 konsantresi 40 mcg/kg uygulandıktan sonra kanama kontrolü sağlandı (2).

Tartışma ve Sonuç:
Özellikle yenidoğanlarda kardiyak cerrahi sonrası kanama büyük problem oluşturmakta ve hemostazın yönetimi komplike hale gelebilmektedir. Çalışmalarda POC-ROTEM kullanımı ile optimum hedefe yönelik tedavinin sağlanabildiği ve transfüzyon ihtiyacını azalttığı gösterilmiştir (1). Bizim hastamızda da meydana gelen inatçı kanama POC-ROTEM ile neden belirlenerek başarıyla tedavi edilmiştir.