İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-043

Spina Bifidalı Gebede Sezaryen Doğum; Olgu Raporu

FARUK FURKAN BANK, BÜŞRA MANDUZ YAVUZ, ONUR YAVUZ, BAHAR KUVAKİ BALKAN

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı


Giriş:
Spina bifida (SB), embriyogenez sırasında nöral arkın kapanmamasının neden olduğu bir nöral tüp defektidir. SB’li hastada gebelik; genel popülasyondaki %0.1-%0.3'e kıyasla NTD'li bir bebek doğurma riskinin %4 daha yüksek olmasının yanı sıra, bağırsak ve mesane disfonksiyonunun kötüleşmesi, mobilizasyonun etkilenmesi gibi riskler eşlik eder. Dar pelvis, belirgin skolyoz veya pelvik organ prolapsusu gibi nedenlerle sıklıkla sezaryen doğum endikasyonu vardır.

Olgu:
SB tanılı 29 yaşında primigravida, 60 kg, 152 cm 37. gebelik haftasında elektif sezaryen girişimi planlandı. Preoperatif değerlendirmesinde, konjenital açık NTD ve tethered cord sendromu ve meningomyelosel nedeniyle operasyon geçirdiği öğrenildi. Nörojenik mesanesi nedeniyle sistostomi kateteri mevcuttu. Alt ekstremitelerinde total duyu kaybı ve flask paralizisi mevcuttu. İleri derece kifoskolyoz ve ortopnesi vardı. Mallampati 2, ağız açıklığı ve boyun hareketleri tam ve kısa boyun olarak değerlendirildi..Genel anestezi uygulanması planlandı..Sistostomi kateterinin dislokasyonunu önlemek amacıyla sütürla cilde tespit edildi. İndüksiyon öncesi 3 dakika preoksijenizasyon sonrası Propofol 2 mg/kg, roküronyum 1 mg/kg verlidi ve entübasyon videolaringoskop ile sorunsuz gerçekleştirildi. İdamede sevofluran %2, ve oksijen/hava (%50:%50) ve ek fentanil uygulamaları ile sürdürüldü. APGAR 6/9 ve 2920 gr ağırlığında canlı erkek bebek doğurtuldu. Analjezik amacıyla morfin 0,3 mg/kg, parasetamol 1 gr ve diklofenak sodyum 75 mg uygulandı. Cerrahi işlem 50 dakika sürdü,komplikasyon yaşanmadı. Arteriyel kan gazı görülüp oksijenasyon/ventilasyon ile ilgili parametrelerin normal sınırlar içinde seyrettiği görüldü. Operasyon bitiminde sugammadeks 4mg/kg uygulanarak ekstübasyon sorunsuz olarak gerçekleştirildi.

Tartışma ve Sonuç:
SB’li hastaların gebe kalması dünya genelinde nadir bir durumdur. Anatomik bozukluk, nörolojik bulgular ve geçirilen cerrahiler nedeniyle normal doğum yerine sezaryen tercih edilebilirler. Bu nedenler ve tethered cord ile ilgili iyatrojenik kord yaralanması olasılığı da göz önünde bulundurulduğunda SB’li hastalarda spinal anestezi teknik olarak zor ve risklidir. Zor entübasyon ve solunum fonksiyonlarının bozukluğuna bağlı ventilasyon ve oksijenasyon sorunları ise genel anestezi kararı için önemli konulardır. Bu olgularda anestezi planı için multidisipliner yaklaşım ve hazırlık için yeterli zaman ayrılması önemlidir.