İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

S-079

Canlı Vericiden Yapılan Karaciğer Naklinde Postoperatif Gelişen Takostubo Kardiyomiyopati Olgusu

Ferhat Erenler, Elif Aybike Ayyıldız, Saadet Öztop, Meltem Türkay

Bezmialem Vakıf Üniversitesi


Giriş:
Takostubo kardiyomiyopati (TK), mekanizması tam bilinmemekle birlikte, fiziksel veya duygusal bir strese maruz kalma sonucu gelişen bir tablodur. Kırık kalp sendromu olarak bilinmektedir. Tablonun daha önce kardiyak öyküsü olmayan kişilerde tanımlanmıştır(1). Biz canlıdan karaciğer nakli sonrası gelişen TK vakasını sunmayı amaçladık

Olgu:
50 yaşındaki erkek hastaya nedeni bilinmeyen kronik karaciğer hastalığı nedeniyle canlı vericiden karaciğer nakli yapıldı. Genel anestezi indüksiyonu sonrası sağ juguler venden üç yollu katater ve sol radial arterden katater yerleştirildi. Hastadan iki litre asit boşaltıldı. 6 saat süren operasyonda 300 mL kanama oldu. Anhepatik fazdan itibaren hipotansif seyreden hastaya noradrenalin infüzyonu başlandı. Operasyon sonrası entübe olarak yoğun bakım ünitesine alındı. Fakat dirençli hipotansiyon devam etti. Postoperatif 2. gün yapılan dopler ile hepatik arterde tromboz saptanarak reopere edildi. Postoperatif hipotansiyonu devam eden ve vazopressör ihtiyacı artan hastaya kardiyoloji konsültasyonu yapıldı. Yapılan ekokardiyografide preoperatif %65 olan ejeksiyon fraksiyonunun %35’e düştüğü ve apikal anevrizma geliştiği saptandı. Hastanın troponin değerinin 9000 üzerine çıkması üzerine koroner anjiografi yapıldı. Koroner vasküler yapıların açık olduğu saptandı. Noradrenalin ve dobutamin infüzyonu devam etti. Postoperatif 4. gün ekstübe edilen hastanın dobutamin ihtiyacı 5. gün, noradrenalin ihtiyacı ise 6. güne kadar devam etti. Stabil seyreden hasta postoperatif 9. gün organ nakli kliniğine transfer edildi.

Tartışma ve Sonuç:
Karaciğer nakli daha yaygın bir prosedür haline geldiği için yeni ve bilinmeyen komplikasyonlarla karşılaşılmaktadır. TK, karaciğer nakli sonrası postoperatif dönemde %3-7 oranında görülen ve %45 mortaliteyle seyredebilen reversıbl akut dekompanse kalp yetmezliğidir. Karaciğer nakil hastaları hem ameliyat öncesi risk sınıflandırması hem de ameliyat sonrası ortalamadan daha yüksek kardiyak komplikasyon riski nedeniyle kapsamlı kardiyak incelemeye tabi tutulurlar. Ekokardiyografi ve kardiyak kateterizasyon gibi kardiyak değerlendirmeleri normal olan bazı hastalarda nakil sonrası kalp yetmezliği tablosu gelişebilmektedir. Karaciğer nakli vücutta strese neden olarak katekolamin ve inflamatuar mediatörlerin salınımına yol açar. Bu durum azalmış rezervlere sahip kardiyovasküler sistemin dekompansasyonunuyla sonuçlanabilir(1). Biz hastamıza uygun destek tedavi sağlayarak servise transferini sağladık.