İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2022

P-028

Prematüre Retinopatisi (ROP) Cerrahisinde Anestezik Yaklaşım: Ulusal Anket Çalışması

Emre Diyarbakır, Sakize Ferim Günenç, Volkan Hancı, Şule Özbilgin

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD


Giriş:
Uygulanacak işleme göre sedoanaljeziden genel anesteziye uzanan çeşitli görüşler olmasına rağmen, ROP'da anestezi yönetimi hakkında net bir görüş birliği yoktur. Çalışmamızda bir anket ile anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlarının, ROP anestezisi uygulama özellikleri ve tercihlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Gereç ve Yöntem:
Etik kurul onamı alınması ardından, çalışmamız Web üzerinden elektronik anket ile veri toplanarak uygulandı. Anket 3 bölüm ve 32 sorudan oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edildi, p değerinin 0.05’ten küçük olması durumunda gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Bulgular:
Çalışmamıza 103 kişi katıldı. Katılımcıların çalıştıkları kurumda ROP operasyonları %79,6‘sı 0-28 gün yaş aralığında, %29,1’i 1-3 ay aralığında, %9,7’si 3-12 ay aralığında ve %7,8’i ise 12 aydan büyük bebeklerde yapıldığı belirtilmiştir. Katılımcıların %70,9’u endotrakeal entübasyon ile genel anestezi, %36,9’u laringeal maske ile genel anestezi, %8,7 yüz maskesi ile genel anestezi, %6,8’i sedoanaljezi ve lokal anestezi, %1,9’u lokal infiltrasyon yöntemi ile anestezi uygulamalarını gerçekleştirdiği bulunmuştur. İntraoperatif dönemde katılımcıların %100’ü pulsoksimetri %96,1’i EKG, %90,3’ü kapnografi, %80,6 kalp atım hızı, %58,3’ü noninvaziv kan basıncı ölçümü, %54,4’ü ısı monitörizasyonu ve %3,9’u BIS monitörizasyonu kullandığını belirtmiştir. İndüksiyonda kas gevşetici olarak en çok roküronyum tercih ederken, özel hastanelerde çalışan hekimlerin atrakuryum tercih oranı fazlaydı (p<0,001) Devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin hepsinin idamede inhalasyon ajanı olarak sadece sevofluran kullandığı saptandı. Özel hastanede ise sevofluran kullanım oranı %75 olarak tespit edildi (p=0,001). Operasyon sonrası kas gevşetici antagonizasyonu için neostigmin kullandığını belirtme oranı %47,6, Sugammadeks kullandığını belirtme oranı %41,7 olarak tespit edildi. Hastaların ROP operasyonu sonrası çıkarılan birim değerlendirildiğinde; katılımcıların %44,7’si yoğun bakım, %22,7’si derlenme ünitesi, %5,8’i servis ve %27,2’si vaka durumuna göre olarak tercih ettiğini belirtti.

Tartışma ve Sonuç:
Bilim dalları ile ilgili “standart bakım klavuzlarının” oluşturulması esastır. Standart bakım kılavuzları oluşturulmasının ilk aşaması, mevcut uygulama durumunun analizi ve dökümünün gerçekleştirilmesidir. Bu çalışmamızda Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları arasında ROP’li bebeklerin anestezi yönetimi konusunda önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır.